Astăzi, 1 decembrie, românii își aleg membrii Senatului și ai Camerei Deputaților.
Duminică, 1 decembrie, sunt aleși membrii Senatului și ai Camerei Deputaților. La alegerile parlamentare 2024 s-au înscris 31 de partide şi alianţe şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale.
Alegătorii români care vor vota în țară o vor putea face la secția la care este arondată strada sau localitatea unde au domiciliul sau reședința, pe liste permanente. În schimb, alegătorii români cu domiciliul sau reședința în afara țării vor putea vota la orice secție de votare organizată în străinătate, cu condiția să facă dovada că au domiciliul sau reședința în străinătate.
Atunci când intri în secția de votare va trebui să prezinți operatorului de calculator documentul de identitate și, după caz, documentul care dovedește reședința. Operatorul de calculator va introduce și va verifica datele tale în SIMPV.
Apoi, vei semna în lista electorală și vei primi două buletine de vot: unul pentru alegerea membrilor Senatului și unul pentru alegerea membrilor Camerei Deputaților. Cu cele două buletine vei intra în cabina de vot și vei aplica ștampila cu mențiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care vrei să îl votezi.
După ce ai aplicat ștampila trebuie să îndoi buletinele de vot, astfel ca pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară. Ulterior, trebuie să introduci cele două buletine în urnă. Fii foarte atent ca acesta să nu se deschidă! Îndoirea greșită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
După ce ai pus buletinele de vot în urnă, returnează ștampila de vot. În acel moment îți vei primi primi înapoi actul de identitate, pe care ți-a fost aplicat timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT”.
Atenție, nu sta foarte mult în cabina de vot. Președintele secției de votare la care mergi poate lua măsuri ca staționarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat. În cazul în care, din motive bine întemeiate, constatate de către președintele biroului electoral al secției de votare, nu poți semna în lista electorală permanentă, președintele va face o mențiune în lista electorală, confirmată prin semnătura sa și a unui alt membru al biroului electoral.
Este foarte important să știi că votul tău este considerat nul în următoarele situații:
- nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare;
- buletinul are alt model decât cel legal aprobat;
- pe buletin nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”;
- pe buletinul de vot ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci