Boris Cyrulnik, un prestigios neuropsihiatru francez, vine în România

Dana Popa / 09 iun 2018 / 13:27 Salveaza PDF Comentarii

Boris Cyrulnik, prestigiosul neuropsihiatru desemnat de președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru a reforma sistemul educațional din Franța vine în România cu ocazia Conferinței de Inaugurare a Institutului “Petit Enfance” din București care va avea loc miercuri, 13 iunie, la Institutul Francez din capitală.

  

“Institutul “Petite Enfance” a format peste 650 de persoane în această tehnică educațională, utilizată cu rezultate excelente în Europa de Nord. Când educatorul valorizează relația cu copilul, transmiterea informației se face foarte simplu. În școlile din Finlanda și Suedia, educarea se face fără nicio lacrimă și numai cu zâmbete.” – a declarat celebrul Boris Cyrulnik,  fondatorul Institutului de Formare în educația prescolară “Petit Enfance” din Franța.

Institutul “Petit Enfance Boris Cyrulnik” din București aduce un concept educațional nou în România și oferă cursuri pentru formarea părinților sau viitorilor părinți, bunicilor, educatorilor, persoanelor care lucrează în centrele sociale, asistentelor medicale și oricărei persoane interesate și implicate în dezvoltarea copiilor între 0 și 6 ani.  

Atenția și preocuparea lui Cyrulnik pentru educația copiilor a pornit din perioada copilăriei sale când a fost victima nazismului în Franța. Provenit dintr-o familie de evrei ruși emigranți, Cyrulnik și familia lui au devenit victime ale ocupației germane. Că să-i salveze viața, părinții l-au lăsat într-o pensiune înainte de a fi deportați în Germania. 

Rămas fără părinți și fără bani, copilul Cyrulnik ajunge într-un cămin de orfani din Bordeaux, unde o învățătoare, Marguerite Farge se opune cu propriile resurse politicii germane și îl ascunde în propria ei casă. În 1943, în timpul unui bombardament, mai mulți copii evrei sunt prinși de nemți și închiși la Sinagogă Mare din Bordeaux pentru a fi deportați. 

Boris reușește să fugă pe fereastră unei toalete și întâlnește o altă femeie care decide să-l salveze. Această îl duce la țara și îl angajează că salahor într-o gospodărie, sub numele de Jean Laborde. După eliberarea Franței, mătușa sa, Dora îl ia la Paris și se ocupă de creșterea și educarea lui.

Propria lui traumă l-a determinat să se dedice studiului dezvoltării copiilor între 0 – 6 ani, ajungând în 50 ani de cercetare să descopere aspecte importante care influențează dezvoltarea copiilor. 

Întregul sistem de formare are la bază Teoria Atașamentului care oferă un compendiu de date științifice în care neuroștiința se aliniază cu activitatea psihologilor, sociologilor și artiștilor pentru a explica modul în care încrederea în sine le oferă copiilor șansa de a invăța cu plăcere, îi formează pentru școală și îi pune în relație cu elementele esențiale din viața de adult. Cursurile vor începe din luna ianuarie a anului viitor. 

Conferința din 13 iunie de la Institutul Francez din București va fi moderată de Camelia  Veteleanu, fostă cursantă a Institutului Petite Enfance Boris Cyrulnik din Franța și membru fondator al institutului din București. La conferință va participa în calitate de invitat de onoare Doamna Michele Ramis, ambasador al Franței în România. 

  


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28