Bombă anti-Iohannis în Parlament: pierde și când câștigă

 

În 2004, Traian Băsescu, câștigător al prezidențialelor, anunța că nu va respecta votul pentru parlamentare și va numi un premier de pe locul doi. Un deputat PSD propunea o soluție-șoc, pe măsura inovației aduse de Traian Băsescu în politică. Președintele nou ales nu intră în funcție până nu depune jurământul în plenul Camerelor reunite. Soluția era următoarea: parlamentarii refuză să se adune pentru jurământ, intră în vacanță, iar Băsescu stă pe bară până în februarie 2005. Conform Constituției, președintele în funcție rămâne la Cotroceni, până ce alesul depune jurământul!

Astfel, Ion Iliescu putea să-l numească pe Adrian Năstase premier, iar Traian Băsescu era nevoit să coabiteze din primul moment al mandatului. PSD nu a avut tăria de a urma acest plan. Se temea de reacția Occidentului, într-un moment sensibil, înainte de aderare...

În cazul lui Klaus Iohannis, situația este exact pe dos. Occidentul, care laudă ANI pe trei voci, nu poate protesta dacă Parlamentul boicotează jurământul unui președinte cu probleme în Justiție.

Liderii PNL și PDL, care și-au jucat tot capitalul politic  pe cartea ”neamțului”, se feresc ca de ciumă să admită ipoteza că Iohannis pierde la ICCJ. Când au avut interes să scape de Diaconu, au acționat exact pe dos. Acum, oricât ar da-o la întors, atacă Justiția, exact cum îi acuzau pe pesediști, înainte.Invocă decizia Curții de Apel, favorabilă lui Iohannis. Nu e presiune asupra Justiției să sugerezi că nu poate fi schimbată?

Juriștii ACL susțin că nu e posibil ca procesul să se finalizeze înainte de turul doi, că așa curg termenele etc. Ok, dar dacă pierde, în 2015? Asta e, ghinionul Justiției și al Integrității, Iohannis stă bine-mersi  până la capătul mandatului!

Asta dacă parlamentarii sunt de carton, sau trec cu toții la ACL, într-o noapte, ca PD-ul și PNL-ul în PPE.

Să vedem următoarele scenarii:

  1. ICCJ îl declară incompatibil pe Iohannis, până la alegeri. Prefectul de Sibiu îl demite, dar ACL îl menține în cursă. Va fi o tinichea legată de ”mașina germană” care o să duruie până la Berlin. Dacă pierde, Blaga rămâne cu PDL, Orban și Atanasiu zboară, cu tot cu Iohannis, din conducerea PNL.   
  2. ICCJ îl declară incompatibil, rămâne în cursă și câștigă. Cu toate problemele  lui de integritate, CCR e obligată să valideze alegerile, fiindcă nu e trecută în Constituție  interdicția. Germania, apărătoarea integrității, ar trebui să protesteze, măcar de ochii lumii. Parlamentarii refuză să se adune în plenul Camerelor reunite, așa că Iohannis nu poate ajunge la Cotroceni. Da, dar rămâne Băsescu în funcție. Urmează un joc al nervilor, cine cedează primul: Iohannis, din cauza scandalului internațional (repet, Occidentul, dacă se ia în serios, nu poate decât să susțină greva parlamentară) sau parlamentarii, de lehamite de Băsescu? O soluție ar fi suspendarea propusă de Tăriceanu, însă după calendarul PSD, care  îl scoate pe Băsescu din joc la sfârșitul lunii noiembrie, astfel încât să nu-l prindă finalul de mandat la Cotroceni.
  3. ICCJ judecă speța după alegeri. Dacă va câștiga Iohannis,  este afectată credibilitatea deciziei (se poate spune că s-a grăbit să ajungă președinte, înainte de proces,  ca să iasă bine). Dacă pierde, mingea e din nou la Parlament. Teoretic, președintele nu poate fi suspendat decât dacă încalcă grav Constituția, nu pentru incompatibilitate. Dar, la fel de bine, în motivarea suspendării s-ar putea trece sfidarea Justiției. Un președinte care nu ține seama de o hotărâre a ICCJ și de una a CCR, care spune că interdicția se referă la toate funcțiile alese... ce motiv de suspendare mai bun vreți? Iar un referendum cu cvorum de 30% poate fi câștigat fără probleme. Unde mai pui că vor sări și liberalo-pedeliștii să-l apere, deci vom avea prezență efectivă de peste 50%.

Una peste alta, din cauză că ACL s-a aruncat cu capul înainte, refuzând alternativa Predoiu, cel mai favorizat este Traian Băsescu. A primit pe tavă un candidat vulnerabil, pe partea dreaptă, și poate spera să facă jocurile, chiar și trei luni după termenul limită, de 22 decembrie. Scenariile suspendării/ grevei parlamentare anti-Iohannis  mi se par greu de pus în practică, dacă Ponta pierde. Nu din cauza legilor, ci a parlamentarilor, care nu s-au schimbat prea mult din 2004 până în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel