Blestemul din Yarumal. Oamenii de știință au găsit explicația situației bizare

Cercetătorii au găsit explicația pentru care mulți dintre locuitorii unui orășel din Columbia, Yarumal, încep să sufere de demență înainte de a împlini vârsta de 40 de ani, boala fiind considerată un blestem al localității. 

La vârsta mijlocie, mulți dintre localnicii din Yarumal suferă de demență avansată, boala fiind numită de către aceștia „la bobera" – „prosteala", relatează dailymail.co.uk, potrivit descopera.ro.

Un prim simptom al bolii este slăbirea memoriei, însă ea progresează rapid, manifestându-se prin dezorientare, halucinaţii, agresivitate, pentru ca la nici 50 de ani, persoanele afectate să ajungă săfie îngrijiți ca niște copii mici de către cei valizi, de multe ori, chiar părinții lor.

Ce au descoperit cercetătorii

Oamenii de știință, studiind fenomenul, au descoperit că mulţi dintre oamenii din Yarumal au moştenit – de la un strămoş îndepărtat, de origine bască – o mutaţie genetică (a unei gene situate pe cromozomul 14), denumită mutaţia „paisa", care îi predispune la apariţia unei forme devastatoare de maladie Alzheimer, cu debut precoce.

Creșterea numărului de cazuri s-a datorat faptului că localnicii s-au căsătorit frecvent doar între ei, comunitatea fiind izolată. Potrivit cercetătorilor, în Yarumal şi în satele din jur care ţin de el, aproximativ 5000 de persoane poartă mutaţia paisa (dintr-o populaţie de cca. 41.000 locuitori).

În pofida acestei realității crude, dr. Francisco Lopera, un neurolog care a crescut în sat și care conduce în prezent programul de cercetare în domeniul neuroştiinţelor la Universitatea din Antioquia, Columbia, vede o oportunitate pentru descoperirea unui tratament pentru prevenirea acestei boli crunte. 

El a administrat un medicament experimental unui număr de 300 de pacienţi, cu vârsta între 30 şi 60 de ani, care nu prezentau încă simptome de demenţă, dar care aveau mutaţia paisa, însă rezultatele acestui studiu vor fi cunoscute abia în jurul anului 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel