Bistriţa-Năsăud: Memoria victimelor comunismului, expoziţie foto-documentară

Expoziţia "Comunismul în România. Represiunea. Rezistenţa" foto: www.bjbn.ro
Expoziţia "Comunismul în România. Represiunea. Rezistenţa" foto: www.bjbn.ro

La Biblioteca Judeţeană "George Coşbuc" Bistriţa-Năsăud a avut loc vernisajul unei expoziţii foto-documentare dedicate victimelor regimului comunist. Evenimentul de marţi s-a transformat într-o lecţie de istorie predată celor prezenţi, printre care şi un grup de elevi de clasa a XI-a.

Expoziţia denumită "Comunismul în România. Represiunea. Rezistenţa" a fost organizată cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR) şi al Konrad Adenauer Stiftung, iar printre cei care au vorbit despre victimele regimului comunist s-au numărat coordonatorul Memorialului Gherla, ieromonahul Grigore Benea, protopopul greco-catolic de Bistriţa, Ioan Vasile Frişan, dar şi un urmaş al unei victime a Securităţii, preotul Vasile Rus din satul bistriţean Nepos.

Coordonatorul memorialului de la Gherla s-a adresat în special liceenilor aflaţi în public, cărora le-a vorbit despre pericolul uitării celor care au suferit de pe urma opresiunii comuniste. "Nu există astăzi, din păcate sau din fericire, cum vreţi să îi spuneţi, pericolul ca ei să fie răzbunaţi, pentru că cine să-i mai răzbune? Pericolul care există într-adevăr este cel de a fi uitaţi, pentru că, deşi au fost cei mai importanţi oameni care au ajuns să sufere în închisori, lecţia lor, care este una extrem de profundă, este pur şi simplu pierdută astăzi sub valul uitării fie din nepăsare, fie pentru că se vrea să uităm", a spus ieromonahul Benea, citat de Agerpres.

La rândul său, preotul din Nepos a vorbit despre bunicul său, primarul Toader Dumitru din Rebra, care în 1946 s-a împotrivit falsificării alegerilor de către regimul comunist şi a activat într-o importantă grupare anticomunistă, Liga Naţională Creştină, susţinându-l pe liderul acesteia, Leonida Bodiu. Cei doi au sfârşit executaţi de un comando al Securităţii pe Dealul Crucii din Nepos, rămăşiţele lor fiind descoperite în anul 2009 cu ajutorul IICCR şi înmormântate creştineşte în cimitirul din Bistriţa, la 60 ani după ce au fost ucişi.

Preotul Vasile Rus a scris, până acum, două cărţi despre victimele regimului comunist, prima despre înaintaşul său şi cei care au pierit alături de el, şi a doua despre un alt luptător anticomunist de pe meleagurile bistriţene, Gheorghe Paşca, cel care a reuşit să stea ascuns opt ani în munţi. "Prin truda mea, de a scrie şi a lăsa scris aceste mărturii, doresc ca ele să fie ca aceste monumente care s-au ridicat în amintirea jertfei martirilor din Dealul Crucii, să fie nişte însemne, pentru ca blestemăţiile unor astfel de dictaturi să nu se mai repete niciodată în această ţară. Orice regim politic, indiferent de orientarea sa politică, dacă nu respectă aceste drepturi esenţiale, este un regim criminal", a spus părintele Rus în prezentarea sa. Expoziţia a fost completată cu momente muzicale şi vizionarea unui film realizat de IICCR despre victimele regimului comunist.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel