Urmărește emisiunea live


Bani din Fondul de Rezervă pentru plata energiei termice. Timișoara, cea mai mare sumă. Gorghiu: Domnule Fritz, chiar aveți de ce să mulțumiți Guvernului

Guvernul alocă primăriilor, din Fondul de Rezervă, 310 milioane lei pentru plata energiei termice, cea mai mare sumă revenind Timișoarei, unde oamenii sunt nevoiți să stea în frig din cauza sistării agentului termic. 

Executivul a aprobat alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică, în sistem centralizat, a populației. Astfel, 310.426.000 lei au fost alocați pentru 31 de unități administrativ-teritoriale (UAT), în funcție de solicitările acestora înregistrate la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

“Asigurăm continuitatea furnizării de energie termică în localități. Am asigurat resursele financiare necesare pentru acoperirea facturilor datorate către furnizori de autoritățile locale”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării. Totodată, ministrul a precizat că abia aseară a fost primită și solicitarea de alocare a sumei de 968 milioane lei din partea Municipiului București, pentru care nu a existat timpul fizic pentru o analiză care să permită o fundamentare corectă în raport cu celelalte solicitări. Cererea respectivă va face obiectul unei analize ulterioare împreună cu Ministerul Finanțelor.

Alocarea banilor pe unități administrativ-teritoriale

2. -imagine fara descriere- (fonduri-uat-1_39590200.jpg)

3. -imagine fara descriere- (fonduri-uat2_21129100.jpg)

54 de milioane de lei pentru municipiul Timișoara

"Guvernul a alocat 54 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru municipiul Timișoara, pentru a ajuta autoritățile locale să achite facturile necesare asigurării agentului termic în oraș. Am avut mai multe discuții pe această temă cu premierul Florin Cîțu care a înțeles foarte bine necesitatea ajutorului de urgență pentru Timișoara. Este un gest corect și un răspuns la solicitările făcute de mine, de subprefectul Ovidiu Drăgănescu și de primarul Dominic Fritz. Desigur, suma alocată nu rezolvă problema Colterm. În continuare, mă aștept ca administrația din Timișoara să vină cu soluții pe termen lung pentru această problemă extrem de gravă. Sumele din fondul de rezervă și ajutoarele de urgență nu pot suplini absența unor măsuri concrete de rezolvare a situației Colterm.Categoric, în acest moment, prioritatea absolută este asigurarea căldurii și a apei calde pentru abonații Colterm, dar mă întreb cât de corecte au fost atacurile, de multe ori suburbane, la adresa premierului Cîțu venite din partea liderilor USR. Premierul care a fost făcut în toate felurile a acordat astăzi Timișoarei cea mai mare sumă din fondul de rezervă dintre cele 31 de orașe din țară care au solicitat acest sprijin", a scris Alin Nica pe Facebook.

"PNL a rezolvat ce USR și primarul Fritz au fost incapabili să rezolve"

"În timp ce USR ne jignește zilnic, iar toți parlamentarii lor de Timiș doar critică, fix acel PNL, de care se tot feresc, a rezolvat temporar ce ei împreună cu primarul Fritz au fost incapabili să rezolve: problema energiei termice în Timișoara. Da, domnule Fritz, chiar aveți de ce să mulțumiți Guvernului și premierului Cîțu. Că nu a făcut judecată politică de doi bani, nu a stat pe gânduri când a fost vorba de a ajuta cetățenii Timișoarei. Și, uite-așa, suma primită de la Guvernul PNL va fi utilizată pentru plata energiei termice până la sfârşitul acestui an, astfel încât şcolile, spitalele și oamenii să aibă apă caldă şi căldură. P.S.: Stimați colegi de la USR, vă provoc să-l jigniți pe Cîțu și pentru suma de 54 de milioane de lei, cea mai mare sumă alocată pentru căldură din fondul de rezervă al Guvernului", a scris Alina Gorghiu, pe Facebook. 

De ce a rămas Timișoara fără căldură

În luna mai, Colterm a fost amendată cu 27 de milioane de euro pentru că nu a achiziționat la timp certificatele verzi, obligatorii pentru toate societățile de termoficare ce poluează. Acum, din data de 27 octombrie, 50.000 de gospodării, spitalele, școlile au rămas fără căldură și apă caldă în Timișoara. E.ON a întrerupt furnizarea de gaz către Colterm, compania de termoficare înglodată de zeci de ani în datorii și intrată în insolvență. 

Primarul municipiului Timișoara anunța în octombrie că a fost sistată furnizarea gazului natural către furnizorii de agent termic ai orașului, iar negocierile nu au dus la o înțelegere. 

„Asta înseamnă că Timișoara momentan și Colterm nu au o companie care ar vrea să furnizeze gaze naturale. Asta, bineînțeles, vine într-un context de criză energetică la nivel european, există foarte puțin gaz pe piață”, a explicat Dominic Fritz. Vezi AICI mai multe.

Vezi și: Diana Tache dă cărțile pe față despre Fritz și criza din Timișoara. Ciuvică: E ceva HORROR!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel