Alegerile prezidențiale ar putea avea loc în septembrie. Amendamentul unui parlamentar PSD a trecut de Senat

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Proiectul UDMR de modificare a datei alegerilor prezidențiale, avizat favorabil de Comisia juridică a Senatului.

Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil, luni, proiectul de lege inițiat de UDMR, care vizează modificarea datei alegerilor prezidențiale din România. Proiectul a primit undă verde și pentru amendamentul propus de senatoarea PSD Laura Moagher, ce prevede organizarea alegerilor prezidențiale la începutul lunii septembrie, relatează Agerpres.

Actualizare

Senatoarea PSD Laura Moagher a depus un amendament la legea privind alegerea președintelui, care ar permite organizarea alegerilor prezidențiale la începutul lunii Septembrie. Propunerea vine în concordanță cu anunțul făcut anterior de Marcel Ciolacu, liderul PSD, care a susținut ideea mutării scrutinului prezidențial din luna Noiembrie.

UDMR a propus anterior ca alegerile prezidențiale să se desfășoare cu cel mult 90 de zile înainte de finalul mandatului Președintelui, adică începând cu 20 Septembrie. Amendamentul Laurei Moagher propune o data și mai devreme, la începutul lunii Septembrie.

Conform legii actuale, alegerile prezidențiale au loc cu o lună înainte de expirarea mandatului Președintelui. Mandatul actual al lui Klaus Iohannis se încheie pe 21 Decembrie, deci alegerile ar trebui să se organizeze în Noiembrie. Anul 2024 va fi marcat de o serie de alegeri în România: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Coaliția PSD-PNL a decis deja comasarea alegerilor pentru Parlamentul European cu cele locale pe 9 Iunie.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat calendarul electoral pentru 2024, stabilit de coaliția PSD-PNL.

Principalele puncte ale calendarului:

9 iunie 2024: Alegeri locale și europarlamentare (comasate)

Septembrie 2024: Alegeri prezidențiale (data exactă va fi stabilită ulterior)

8 decembrie 2024: Alegeri parlamentare

Premierul Ciolacu a explicat că decalarea calendarului electoral are ca scop o organizare eficientă a alegerilor și o tranziție lină a puterii. De asemenea, a menționat că este necesară o perioadă de timp suficientă pentru ca actualul Președinte și viitorul Președinte să se familiarizeze cu problemele și responsabilitățile funcției.

Calendarul electoral a stârnit controverse, fiind susținut de unii și criticat de alții. Opoziția a acuzat coaliția PSD-PNL că dorește să își consolideze puterea prin comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel