Alegeri prezidențiale în septembrie. Legea a trecut de Parlament

Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Proiectul de lege iniţiat de UDMR care prevede modificarea datei alegerilor prezidențiale a fost adoptat.

Conform formei adoptate de Parlament și care urmează să fie promulgată, alegerile pentru președintele României pot avea loc la începutul lunii septembrie.

Premierul Marcel Ciolacu a comunicat săptămâna trecută că în coaliție s-a convenit ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc pe 15 septembrie, iar al doilea tur pe 29 septembrie.

Proiectul a obținut 183 de voturi „pentru”, 84 „împotrivă” și o abținere, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Scopul proiectului de lege este modificarea articolului 5 alineatul (1) din Legea nr. 370/2004, astfel încât alegerile prezidențiale să aibă loc cu cel mult trei luni înainte de expirarea mandatului actualului președinte.

Potrivit unui amendament adoptat, ziua alegerilor este duminica, iar Guvernul trebuie să stabilească data exactă a alegerilor cu cel puțin 75 de zile înainte de ziua votului.

În timpul dezbaterilor, liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a cerut trimiterea proiectului la comisiile de specialitate, argumentând că alegerea președintelui este un aspect deosebit de important într-o democrație și că este necesară o dezbatere mai amplă. Propunerea sa a fost respinsă, cu 51 de voturi pentru și 95 împotrivă.

Deputatul AUR Georgel Badiu a criticat modificarea regulilor în timpul desfășurării jocului politic și a acuzat partidele politice majore că trădează democrația prin acțiunile lor.

În replică, deputatul PSD Oana Florea a menționat că „dreapta uimită” ar trebui să analizeze mai atent ordonanța de urgență emisă de Guvern în legătură cu comasarea alegerilor și apoi să formuleze critici.

Proiectul de lege a fost anterior adoptat de Senat, astfel că Camera Deputaților a avut rolul decisiv în acest caz.

FOTO: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Conform unui sondaj realizat de INSCOP, în luna ianuarie, adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, se menține ca prima opțiune la vot în cadrul alegerilor prezidențiale, desfășurându-se în postura de candidat independent. Potrivit rezultatelor, Geoană înregistrează un procent de 26,5%, urmat de Marcel Ciolacu cu 18,9% și Diana Șoșoacă cu 14%. Pe pozițiile imediat următoare se află George Simion și Nicolae Ciucă.

Interesant este faptul că, conform aceluiași sondaj, dacă ar intra în competiție și liderul Pro România, fostul premier Victor Ponta, procentele ar scădea, în special pentru candidații PSD și AUR.

Un alt aspect relevat de sondaj este gradul de participare la vot. Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 reprezintă „sigur nu” vor merge la vot la alegerile prezidențiale, iar 10 „sigur da” vor merge la vot, 64,4% dintre români au afirmat că vor vota sigur. În contrast, 9,8% dintre respondenți au declarat că sigur nu vor merge să voteze.

În ceea ce privește opțiunile concrete de vot, dacă alegerile ar avea loc în următoarea duminică, 24,6% dintre români ar opta pentru Mircea Geoană (candidat independent), 15,1% pentru Marcel Ciolacu (PSD), iar 14,8% pentru Diana Șoșoacă (SOS România). Nicolae Ciucă (PNL), Victor Ponta (Pro România) și George Simion (AUR) se află la o mică diferență în ceea ce privește preferințele electorale, în timp ce Cătălin Drulă (Alianța Dreapta Unită), Dacian Cioloș (REPER) și Kelemen Hunor (UDMR) se clasează în partea de jos a clasamentului.

Sondajul a fost încheiat cu 1,7% dintre respondenți care ar alege un alt candidat decât cei menționați anterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel