România riscă să rămână fără președinte, după ce Klaus Iohannis își va termina mandatul pe 21 decembrie 2024.
A început renumărarea celor aproximativ 9 milioane de voturi din secțiile din țară și din diaspora, un proces care cu siguranță nu se va încheia astăzi. Renumărare se efectuează ca urmare a deciziei Curții Constituționale de ieri, după suspiciunile privind fraudarea procesului electoral și sesizarea CCR-ului de către candidații Cristian Terheș și Sebastian Popescu.
Chiar dacă niciunul dintre candidații cu șanse de a accede în turul 2 nu a contestat rezultatul din primul tur, CCR a dispus renumărarea, iar acest lucru ne-ar putea plasa fie în scenariul de a continua procesul electoral firesc și prezentarea la urne pe data de 8 decembrie, la turul 2, fie anularea turului 1 și mutarea alegerilor prezidențiale pe 15, respectiv, 29 decembrie 2024, așa cum a precizat vineri dimineață Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP).
Bogdan Chirieac, analist politic, a făcut un comentariu referitor la situația politică sensibilă în care se află România, după ce, în urma începerii renumărării voturilor s-a sesizat că există diferențe față de cifrele obținute duminică seara, dar și transferuri de voturi de la un candidat retras simbolic din cursă, Ludovic Orban, la Elena Lasconi.
Foto: Agerpres
„Există un rezultat al alegerilor asumat de toată lumea. Rezultatul a fost contestat, deși toți actorii majori au recunoscut acest rezultat. Înțeleg că se descoperă neregularități la numărul de voturi, voturi anulate care erau valabile, înțeleg faptul că În Maramureș se descoperă voturi care au trecut de la domnul Orban la doamna Lasconi etc. Ar fi, astfel, motive de anulare a alegerilor. Acest lucru nu s-a mai întâmplat în România“, a spus Bogdan Chirieac, vineri după-amiază, la Realitatea Plus.
Analistul politic a citat și rezultatele sondajelor de opinie realizate în această săptămână, pentru un ipotetic tur doi între Elena Lasconi și independentul Călin Georgescu.
„Dacă se descoperă neregularități, înțeleg faptul că se reia tot procesul, adică se repetă alegerile. În plus, mutarea alegerilor între Crăciun și Anul Nou, se vehiculează datele de 15 și 29 decembrie ... despre ce vorbim?! Pe de altă parte, de o parte e domnul Călin Georgescu cu tot acest bagaj greu, de partea cealaltă sunt cei de la USR, partid ca o sectă.
Suntem în NATO, suntem în Uniunea Europeană. Nu credeam vreodată că vom ajunge în această situație. Dacă să zicem că nu se reiau alegerile și se intră în turul 2, sondajele îl dau cu 60-65% câștigător pe domnul Călin Georgescu. Asta înseamnă că în 3-6 luni vom avea suspendarea președintelui și noi alegeri prezidențiale. La ce presiuni sunt, se poate întâmpla lesne lucrul acesta, inclusiv cu doamna Lasconi“, a mai zis Bogdan Chirieac.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Greșeala făcută de Bolojan. Provocare fără precedent pentru PSD și PNL / video
Foto: Agerpres
Mandatul lui Klaus Iohannis expiră pe data de 21 decembrie 2024. Dacă alegerile prezidențiale vor fi reorganizate pe 15, respectiv 29 decembrie, atunci România ar rămâne aproximativ 10 zile cu un vide de putere, fără președinte. Constituția României nu prevede ce s-ar putea întâmpla într-o astfel de situație.
„Există posibilitatea - atenție, spun un lucru greu - de declarare a stării de urgență din această cauză, în așa fel încât Iohannis să rămână la putere până când se alege următorul președinte, pentru, spre exemplu, o lună?“, s-a întrebat analistul politic.
Ceilalți participanți în emisiune au agreat faptul că ar fi singurul scenariu care ar salva România de un vid de putere la Administrația Prezidențială, dar în același timp, ar face România o țară unică în Europa, dar în sensul rău al cuvântului, Statul Român putând fi considerat dictatorial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News