Alegeri pentru un nou preşedinte UEFA

Aleksander Ceferin, presedintele UEFA
Aleksander Ceferin, presedintele UEFA

Joi vor fi alegeri pentru preşedinţia UEFA.

Slovenul Aleksander Ceferin, unicul candidat la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), de joi, s-a afirmat din 2016 atât prin opoziţia sa faţă de Gianni Infantino, preşedintele FIFA, cât şi prin gestionarea sa rectilinie a forului continental, relatează AFP. Principalele sale realizări? 'Reforma guvernanţei cu limitarea mandatelor, dar mai ales menţinerea unităţii fotbalului european', susţine anturajul său.

Luându-i locul în 2016 francezului Michel Platini, suspendat din orice activitate legată de fotbal, şi preferat la vot olandezului Michael van Praag, Ceferin, pe atunci preşedintele Federaţiei slovene de fotbal, a ajuns oarecum surprinzător la conducerea puternicei confederaţii europene. De atunci, el încearcă să impună un stil fără înflorituri, departe de lumina proiectoarelor apreciată de predecesorul său francez. 'Se poate vedea la el dorinţa de a acorda mai multe locuri cluburilor mici şi naţiunilor prin crearea unei a treia cupe europene şi a Ligii Naţiunilor', conform analizei lui Didier Primault, director al Centrului de drept şi economie în sport (CDES) de la Limoges, în opinia căruia este totuşi 'prea devreme pentru a spune dacă aceste măsuri au efect'.

'Bilanţul său de la preluarea mandatului, nu putem însă să-l judecăm prea mult. Doar după realegerea sa, probabil că va lua decizii de mare importanţă', a analizat, la rândul său, un specialist al fotbalului european. 'Uniunii (UEFA) îi revine datoria de a mişca lucrurile, pentru că unii aşteaptă aceste schimbări, iar alţii se îndoiesc', a mai spus acesta. Bănuit de a fi marioneta lui Infantino, fost secretar general al UEFA şi care a contribuit la alegerea sa după instalarea la FIFA, Ceferin s-a eliberat destul de rapid de acest stigmat.

Citește și: Liga Campionilor: UEFA anunță o schimbare importantă în arbitraj

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24