ADR Centru: Sebeş, opţiunea agreată pentru dezvoltarea celui mai modern terminal intermodal din Transilvania

Cel mai modern terminal intermodal din Transilvania, o investiţie de 25 de milioane de euro, va fi construit în Sebeş, în zona nodului rutier A1-A10, aceasta fiind opţiunea agreată de peste 80% din instituţiile şi organizaţiile interesate de dezvoltarea unui astfel de depozit în judeţul Alba, potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. 

Recent, ADR Centru a organizat o dezbatere în care au fost prezentate concluziile Studiului de prefezabilitate privind amplasarea unui terminal intermodal în judeţul Alba, fiind identificate locaţiile Coşlariu şi Sebeş pentru amplasarea acestui terminal.

Potrivit comunicatului citat, în cadrul unei noi reuniuni de lucru s-au stabilit paşii necesari pentru ca această iniţiativă să se concretizeze într-o investiţie estimată la peste 25 de milioane de euro în zona nodului rutier A1-A10 de pe raza municipiului Sebeş. 'Zona Alba Iulia - Sebeş, aflată în proximitatea nodului rutier A1-A10, cu conexiuni directe către Sibiu, Cluj-Napoca şi vestul Europei, situată şi foarte aproape de Gara Vinţu de Jos, prin care se tranzitează anual - pe calea ferată - cel mai mare volum de marfă din România, este poziţia asupra căreia s-au decis reprezentanţii administraţiei publice de la nivel local, respectiv Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Sebeş. Aici există teren, se poate realiza uşor conexiunea cu sistemele de transport şi, mai ales, se facilitează legătura cu investitorii privaţi din zona industrială Sebeş-Alba', se arată în comunicat.

Din informaţiile cuprinse în studiul de piaţă realizat ca parte a SPF, la care au participat agenţii economici din judeţul Alba, a rezultat că totalul cantităţilor transportate cu trenul la data elaborării studiului a fost de 2.081.400 tone/an, iar totalul cantităţilor transportate prin mijloace auto a fost de 1.713.796 tone/an. Conexiunea investiţiilor în infrastructura de transport naţională - autostrăzile din centrul ţării şi linia de cale ferată de mare viteză Sighişoara-Simeria-Curtici, precum şi corelarea acestora cu modernizarea sistemelor de transport a energiei şi, pe plan local, cu alimentarea cu apă potabilă din judeţul Alba, pot duce la crearea unei platforme unice în această parte a României, prin care să se asigure fluenţa transporturilor de marfă către vestul Europei.

'Noi am discutat despre amplasamentele optime pentru realizarea investiţiei, având în vedere mai multe criterii de evaluare. În funcţie de datele tehnice privind capacitatea terminalului, ţinând cont de cantitatea de marfă prognozată a fi transportată, costurile de operare şi veniturile estimate, dar şi în funcţie de decizia autorităţilor administraţiei publice, a fost aleasă locaţia de la Sebeş. Acum suntem în faza în care dorim să ne concentrăm pe includerea investiţiei în Masterplanul General de Transport al României, precum şi pe formarea parteneriatului dintre autorităţile publice care îşi vor asuma implementarea investiţiei', a declarat, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu. În cadrul întâlnirii tehnice au fost evaluate opţiunile instituţiilor şi organizaţiilor interesate de dezvoltarea unui terminal intermodal în judeţul Alba, peste 80% dintre acestea agreând ideea dezvoltării terminalului pe raza municipiului Sebeş.

În favoarea acestei locaţii este şi argumentul existenţei surselor de finanţare asigurate de Consiliul Local Sebeş. Pe de altă parte, Consiliul Judeţean Alba va contribui cu 50% din valoarea cofinanţării acestui proiect, iar Primăria Sebeş va face demersurile pentru obţinerea terenului aferent investiţiei, inclusiv prin exproprieri pentru cauză de utilitate publică. La recenta întâlnire de lucru, derulată tot la sediul ADR Centru, participanţii au stabilit că următoarele etape pentru concretizarea acestei iniţiative sunt demararea procedurilor administrative pentru asocierea formală între CJ Alba şi CL Sebeş, desemnarea persoanelor de la fiecare din cele trei organizaţii care vor face parte din echipa comună de lucru, precum şi stabilirea responsabilităţilor privind urmărirea şi realizarea activităţilor necesare pregătirii investiţiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel