A fost găsită Nefertiti? Ce indică hieroglifele ascunse în mormântul fiului ei vitreg, Tutankhamon

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Camera mortuară a faraonului Tutankhamon ar putea avea o ușă secretă care duce la mormântul reginei egiptene Nefertiti.

Timp de 3.300 de ani, Neferneferuaten Nefertiti a rămas ascunsă de ochii egiptologiei. Existența ei a fost confirmată după ce în 1912 a fost descoperit un bust al reginei dinastiei a XVIII-a a Egiptului Antic, dar, în ciuda interesului persistent în jurul lui Nefertiti (a cărui nume înseamnă „femeia frumoasă a sosit”), ea nu a reușit să-și facă apariția. Recent, noi zvonuri despre locația ei circulă în urma descoperirii raportate a hieroglifelor ascunse în mormântul fiului ei vitreg, Tutankhamon, și a unor mumii fără nume. Rămășițele lui Tutankhamon au fost descoperite pentru prima dată în urmă cu aproape un secol, pe 4 noiembrie 1922, într-un mormânt care a fost prezentat ca o potențială ascunzătoare pentru Nefertiti de mai multe ori.

În 2015, o lucrare intitulată „The Burial of Queen Nefertiti?” amintită de IFLScience a făcut referire la imagini de înaltă rezoluție despre care se credea că dezvăluie locația ușilor ascunse din mormânt. Această teorie a fost susținută ulterior de dovezi distincte observate pe tavanul mormântului, ceea ce i-a făcut pe cercetători să creadă că una dintre „camere” era, de fapt, un corridor. Dar, pe măsură ce progresele tehnologice continuă să schimbe modul în care practicăm arheologia, convingerile acestei „camere ascunse” continuă să se estompeze.

Nefertiti, învăluită în mister

În 2020, rezultatul studiului cu radarul de penetrare a solului (GPR) folosit pentru a scana zona din jurul mormântului lui Tutankhamon a fost publicat în Nature. Rapoartele inițiale au indicat că au identificat un spațiu asemănător unui coridor necunoscut anterior, la câțiva metri de camera funerară, ceea ce ar putea explica de ce mormântul regelui Tut este relativ mic pentru un membru al regalității egiptene.

Această ultimă rafală de entuziasm în jurul locației lui Nefertiti se concentrează și în jurul mormântului regelui Tut. Aici, cercetătorii cred că unele cartușe din mormânt care îl arată pe Ay, succesorul lui Tutankhamon, îngropând tânărul faraon (care avea doar 19 ani când a murit) ar putea ascunde o imagine anterioară. Potrivit fostului curator al Departamentului de Antichități Egiptene al Muzeului Britanic, Nicholas Reeves, este posibil să fi fost pictat peste un cartuș similar care îl arată pe Tutankhamon îngropând-o pe Nefertiti. „Acum pot să arăt că, sub cartușele lui Ay, se află cartușe ale lui Tutankhamon însuși, demonstrând că acea scenă l-a arătat inițial pe Tutankhamon îngropând-o pe predecesoarea sa, Nefertiti”, a spus Reeves pentru The Guardian. „Nu ai fi avut această decorație în mormântul lui Tutankhamon”.„O examinare atentă a cartușelor lui Ay dezvăluie urme clare, subiacente, ale unui nume anterior – cel al lui Tutankhamon. În versiunea sa originală, această scenă îl înfățișa pe Tutankhamon înfăptuind ritualul funerar pentru proprietarul inițial al mormântului, predecesorul său imediat, Nefertiti”. Dacă se dovedește a fi adevărat, ar putea indica faptul că ceea ce știm că este mormântul lui Tutankhamon este doar un strat dintr-o casă funerară mult mai încăpătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel