Zece mituri despre somn

somn
somn

Odihna este esenţială pentru viaţă. Somnul este acea stare îm care organismul se reface şi permite conservarea energiei vitale. Iată câteva mituri despre somn.

Autor: Andreea Vlădan

1.Prea mult somn dăunează:acest mit este parţial adevărat,pentru că deficitul de somn este cu mult mai grav.

2.Somnul de după-amiază este sănătos:este adevărat.Cercetătorii au realizat mai multe studii şi au demonstrate că omul trebuie să işi respecte acest moft, pentru că după prânz este momentul zilei când tonusul fizic şi atenţia încep să scadă. Nevoia de odihnă de după-amiază este în strânsă legătură cu masa de prânz. Intensitatea depinde de ce şi cât mâncăm la masa de după-amiază.

3.Sexul funcţionează ca somnifer:adevărat. Şi în cazul femeilor,dar şi în cazul bărbaţilor,dupa sex,apare senzaţia de oboseală,nevoia de relaxare şi odihnă.

4.Somnul vine mai greu cu burta plină: adevărat, dacă nu sunt respectate cele două condiţii de bază ale somnului, şi anume, să nu mâncăm să ne umplem burta până la saturaţie  şi să mâncăm cu cel puţin 90 de minute înainte de ora de culcare.Renunţarea la masa de seara nu este o soluţie.

5.Persoanele în vârstă au nevoie de puţin somn: Fals.Nevoia de somn şi de odihnă este aceeasi pentru toate categoriile de vârstă, chiar dacă bătrânii nu pot dormi din cauza insomniilor sau a problemelor de sănătate.

6.Avem nevoie de 8 ore de somn pe noapte: parţial adevărat,pentru că fiecare organism are durata sa optimă de odihnă necesară. Există persoane care pot funcţiona excellent şi cu mai puţin de 8 ore pe noapte.

7.Evită consumul de băuturi de energizante înainte de a merge la culcare:cafea,ciocolată,băuturi energizante cu acid,alcool şi sucuri cu conţinut ridicat de vitamin C.

8.Mierea,nucile,lactatele şi pâinea albă combat insomnia: adevărat,insă nu este nevoie de cantităţi uriaşe pentru ca acestea să nu işi facă efectul.

9.Baia caldă înainte de culcare face minuni: foarte adevărat, mai ales dacă puneţi în apă ulei aromatic de levănţică sau busuioc. Vanilia si lămâia sunt alte două arome care pot ajuta la un somn cât mai bun.

10. Înainte de a vă pune în pat este bine să aerisiţi bine camera, să vă asiguraţi că temperatura este optimă şi oferă confort,iar un masaj ar fi mai mult decât binevenit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel