VIDEO spectaculos: Lansarea primului "charter" spațial european. A plasat pe orbită peste 50 de sateliți

Racheta Vega a plasat pe orbită peste 50 de sateliți.

Primul "charter spaţial european a reuşit în noaptea de miercuri spre joi să plaseze pe orbită cei peste cincizeci de sateliţi pe care i-a transportat, transmite Agerpres, citând AFP. Anterior, lansarea rachetei Vega a fost amânată de multe ori din cauza vremii nefavorabile.

Lansatorul european, cel mai uşor din gama companiei Arianespace, a funcţionat impecabil după un zbor care a durat aproape două ore, potrivit unui jurnalist AFP aflat la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză. La patruzeci de minute după decolare, Vega a plasat pe orbită șapte microsateliţi aflaţi la bord, aducând primele zâmbete sub măştile inginerilor de la Centrul de Control Jupiter din Kourou. O oră mai târziu, la interval de două minute, cel mai uşor lansator din gama Arianespace s-a separat de cele două Cubesat, cu un total de 46 nanosateliţi.

Această misiune reprezintă o revenire a rachetei Vega după eşecul său din vara anului 2019, eveniment care a dus la distrugerea sa, ca măsură de precauţie. Următoarea lansare de la Centrul Spaţial Kourou este programată pentru mijlocul lunii octombrie şi va fi vorba despre o rachetă Soyuz. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel