Urs brun, fotografiat în premieră în zona interzisă de la Cernobîl

O imagine neașteptată a fost surprinsă, recent, de o cameră instalată în luna octombrie pe teritoriul zonei interzise de la Cernobîl.

Serghei Gashchak şi Mike Wood, cercetători de la Universitatea din Salford care doresc să monitorizeze activitatea faunei din zona interzisă de la Cernobîl, au observat pe o cameră instalată în zonă imaginea unui urs brun, fotografia fiind realizată noaptea, scrie descopera.ro.

Specia nu mai fusese văzută în această zonă de aproape 100 de ani, deşi unele semne care indicau prezenţa urşilor au fost detectate anterior. Este prima imagine cu un urs brun pe teritoriul zonei interzise, spune Mike Wood.

„Piciorul de Elefant", cel mai periculos deșeu existent în lume

După explozia de la centrala nucleară de la Cernobîl, în aprilie 1986, peste 100.000 de oameni au fost evacuaţi, iar zona care se întinde pe o rază de 30 km în jurul reactorului a fost declarată interzisă.

Ulterior, aici au început diferite cercetări, zona fiind împărțită în trei sectoare, în funcție de nivelul radiațiilor, pentru a se observa impactul acestora asupra faunei şi plantelor din regiune.

Prima parte a proiectului de cercetare, care va dura 5 ani, se va termina anul viitor, după care anumite specii vor fi monitorizate mai atent, în condițiile în care li se va atașa o zgardă specială cu GPS, pentru a se afla cu precizie doza de radiații la care au fost expuse. 

Clip fascinant, mărturie a faptului că viața este un adevărat miracol

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel