Ungaria sfidează Uniunea Europeană: South Stream, construit fără aprobarea Bruxellesului

Ungaria încearcă să fenteze Bruxellesul în dosarul afacerii South Stream. Parlamentul maghiar a votat marți o lege care le permite companiilor străine să construiască gazoducte pe teritoriul Ungariei fără aproparea Uniunii Europene, transmite Ukraine Today. Mișcarea este interpretată ca un mod de a permite gigantului rus Gazprom să contruiască South Stream în pofida opoziției Bruxellesului.

Legea a trecut de Parlament cu 132 de voturi "pentru" și 35 "împotrivă". Presa rusă titrează marți că Ungaria "a dat undă verde" South Stream. Uniunea Europeană a cerut deja explicații Budapestei cu privire la această decizie.

Gazoductul South Stream, proiect de 45 de miliarde de dolari, este proiectat să alimenteze cu gaz rusesc Serbia, Croația, Ungaria, Slovenia, Austria și Italia. Unele estimări susțin că în 2018, când instalarea țevilor se va fi terminat, infrastructura gazoductului ar putea asigura 30% din necesarul de gaz al Europei. 

UE: Serbia nu intră în Uniunea Europeană dacă va construi South Stream

Comisia Europeană a anunțat în martie că suspendă discuțiile cu Rusia referitoare la construcția gazoductului. Bruxellesul le-a cerut tuturor țărilor implicate în acest proiect să sisteze lucrările. Bulgaria, deși a protestat față de solicitarea UE spunând că South Stream îi aduce beneficii economice, s-a conformat și a sistat lucrările. În schimb Austria l-a primit în iunie cu onoruri militare pe Vladimir Putin la Viena, unde Gazprom și OMV au semnat un acord privind construcția secțiunii de gazoduct South Stream de pe teritoriul austriac.

Viktor Orban a avertizat UE încă din iulie că nu va ține cont de solicitările Bruxellesului în cazul South Stream.  "Vom construi South Stream, din moment ce proiectul consolidează securitatea energetică a țării noastre și nu vom permite ca Ungaria să fie dependentă de Ucraina", spunea liderul FIDESZ.

Decizia legislativului maghiar vine pe fondul tensiunilor crescânde între guvernul FIDESZ și Uniunea Europeană. Un răsunător scandal de corupție a periclitat și parteneriatul Ungariei cu SUA, care a implementat restricții de călătorie împotriva a șase oficiali unguri.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel