Unde au dispărut savanții lumii

Einstein
Einstein

Majoritatea oamenilor de știință din trecut au fost recunoscuți drept genii încă din timpul vietii: Newton, Mendeleev, Einstein. Astăzi comunitatea științifică este mai mare ca niciodată. Dar câți dintre cei care se ocupă cu știința în zilele noastre ne sunt cunoscuți, scrie Amintiți-vă cum funcționează creativitatea: noile idei vin pe calea ciocnirii lor cu alte idei, cu experiența, cu impresiile acumulate. Cele mai bune idei se nasc din intersectarea celor mai neobișnuite lucruri din cele mai diferite domenii.

Craig Calhoun, președintele Consiliului American pentru cercetare în ștințele publice, explică slaba creativitate a savanților contemporani prin profesionalizarea excesivă. "Fiecare se închide în propria specializare și știe foarte puțin din ceea se întâmplă în alte domenii științifice", a spus acesta.

Agravează situația și predominanța metodelor tehnice față de imaginație. "Majoritatea descoperirilor s-au făcut pe baza revelațiilor, iar confirmarea lor pe cale tehnică (calcule, experimente) se întâmplă abia după asta, uneori după o perioadă mai mare de timp. Oamenilor de știință din zilele noastre le este prea frică de criticile colegilor pentru a se baza pe imaginație. Ei preferă să procedeze invers. Această abordare este mai sigură pentru reputație, dar dă mai puține rezultate", afirmă Calhoun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel