Un urs urmărit de WWF, ucis de braconieri la Botiza

WWF, cea mai mare organizație internațională de conservare a mediului, a anunțat că singurul urs din România urmărit  cu ajutorul unui GPS a fost ucis de braconieri.

Cercetătorii l-au capturat pe raza raza ocolului silvic Strâmbu Băiuţ în luna iunie acestui an pentru a-i monta un colar GPS GSM, moment în care ursul brun prezenta o stare generală de sănătate chiar foarte bună. Acesta urma să furnizeze în următorii doi ani date despre locurile de hrănire, adăpost, înmulţire şi despre coridoarele de deplasare ale speciei, în cadrul proiectului „Graniţe deschise pentru urşi în Carpaţii României şi Ucrainei”, finanţat de Uniunea Europeană.

Exemplarul a fost descoperit mort în Maramureş, pe raza Fondului de Vânătoare Botiza, analiza autorităţilor arătând că acesta a fost împuşcat.

Cristian-Remus Papp, coordonatorul proiectului, afirmă că acest urs împuşcat este victima unui sistem bolnav şi corupt de gestionare a carnivorelor mari din ţara noastră, este un semnal de alarmă pentru noi, pentru autorităţile şi organismele responsabile de gestionarea populaţiilor de urs brun din ţara noastră, dar şi pentru Comisia Europeană, având în vedere valoarea şi importanţa speciei pentru ecosistemele forestiere.

Organizaţia non-profit atrage atenţia asupra faptului că gestionarul fondului de vânătoare nu a anunţat poliţia după ce a fost informat că ursul a fost găsit mort, deşi acesta are obligaţia de a face demersurile legale necesare pentru soluţionarea cazurilor de braconaj descoperite. Până la urmă,echipa WWF a fost cea care a anunţat autorităţile.

Conform WWF, în România trăiesc peste 6000 de urşi, fiind ţara cu cele mai multe exemplare din Europa. Spre comparaţie, în Elveţia mai trăieşte un singur urs, iar în Spania, Munţii Pirinei mai adăpostesc doar 20 de urşi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel