Un nou secret, descoperit într-un vechi oraş mayaş

Descoperire impresionantă în interiorul celui mai mare monument funeral din America: Templul Inscripţiilor, piramida mayaşă de piatră din oraşul Palenque.

Arheologii din Mexic au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că au desoperit o reţea de canale subterane în dedesubtul Templului Inscripţiilor, de acum 1.300 de ani, scrie descopera.ro. În 1952, arheologul Alberto Ruz Lhuillier a descoperit în interiorul piramidei osemintele legendarului rege K'inich Jannab' Pakal din secolul VII î.Hr, care a domnit asupra celei mai mari dinastii Maya. În interiorul mormântului au fost descoperite 640 de hieroglife desenate de scribii regali pentru a povesti domnia regelui Pakal's până în anul morţii, 638 î.Hr.

Potrivit arheologilor care au lucrat împreună cu Institutul Naţional de Arheologie din Mexic au declarat că în interiorul celui mai mare monument funeral din America se află cea mai complexă reţea de tuneluri cu apă care curge pe dedesubtul mormântului regelui Pakal. Cercetarea a început în 2012, după ce ei au descoperit în fața piramidei urme ale unei găuri sau ale unui fisuri, despre care credeau că va afecta structura templului. După explorări mai amănunţite, arheologii au descoperit trei straturi de pietre deasuprea tunelelor cu apă.

Tunelurile au 60 de centimetri lăţime şi 60 înăţime, acestea fiind prea strâmte pentru a fi explorate de oameni, aşa că cercetătorii s-au bazat pe camerele şi luminile montate pe vehicule mici cu roţi, pe care le manevrau de-a lungul canalelor. Sistemul are diferite nivele, apa scurgându-se în diferite direcţii. Arheologii consideră că structura exista cu mult timp înainte de construirea piramidei, ca parte a unui sistem de scurgere sau un rezervor de apă din Palenque. Apa încă mai curge prin aceste tuneluri, sursa fiind un râu natural.

Vizitatorii nu mai pot intra în mormântul regelui Pakal, dar o replică a acestuia poate fi explorată în cadrul Muzeului de Antropologie din Mexico City.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel