Un cârnat pe zi creşte riscul apariţiei cancerului pancreatic

Un cârnat pe zi  (echivalentul a 50 de grame de carne procesată) este suficient pentru a creşte cu 19% riscul de cancer pancreatic, afirmă cercetătorii din Suedia. Deşi consumul de carne procesată a fost legat în trecut de cancerul colorectal, acum este pentru prima dată când vorbim despre cancerul pancreatic.

Autor: Anca Murgoci

Studiul realizat la Institutul Karolinska din Stockholm şi publicat în British Journal of Cancer a demonstrat că 100 de grame de carne procesată pe zi creşte riscul apariţiei maladiei cu 38%. Cercetătorii au arătat că bărbaţii care consumă 120 de grame de carne roşie pe zi au un risc crescut cu 29% de cancer pancreatic. Aşadar, nu trebuie să consumaţi mai mult de 70 de grame de carne procesată sau carne roşie.

Cancerul pancreatic este foarte comun în rândul oamenilor şi este letal dat fiind faptul că este depistat în stadii avansate. Acesta mai este cunoscut şi sub denumirea de „ucigaşul tăcut”. În primele etape de dezvoltare, tumoarea nu prezintă simptome. Ulterior, acestea sunt foarte vagi şi diferă de la o persoană la alta. De aceea este important să înţelegem la ce riscuri ne supunem. Consumul de carne roşie creşte riscul de a apariţiei cancerului pancreatic, dar doar la bărbaţi, nu şi la femei.

Oamenii de ştinţă au analizat rezultatele a altor 11 studii, care au implicat 6000 de pacienţi bolnavi de cancer pancreatic, informează BBC Mundo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel