Un capitol ascuns al Bibliei iese la iveală după 1750 de ani

Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com

Cercetătorii scot la lumină un capitol pierdut din Biblie datorită fotografiilor ultraviolete pe manuscrisele Vaticanului.

Există o noutate care este cu adevărat incredibilă: un nou capitol al Bibliei a fost descoperit ascuns în interiorul unei traduceri de 1750 de ani a Evangheliei după Matei.

Grigory Kessel, expert în texte medievale, a folosit fotografia cu ultraviolete pe manuscrisele păstrate în Biblioteca Vaticanului pentru a scoate la iveală o bucată autentică de istorie.

Biblia, paginile pierdute

Capitolul a fost găsit în cadrul ”Proiectului Palimpsestelor Sinai”, inițiativă care urmărea recuperarea manuscriselor șterse și rescrise de copiști între secolele al IV-lea și al XII-lea d.Hr.

Din cauza lipsei de material pe care să se scriea, textele anterior scrise au fost eliminate pentru a face loc altora noi.

O posibilă comoară culturală de o amploare incalculabilă. Și acum, datorită noilor tehnologii, poate fi scoasă la lumină. Cercetătorii au decodat deja 74 de manuscrise folosind metode similare, dar această descoperire este deosebit de semnificativă. Traducerea găsită este de fapt cu mai mult de un secol mai veche decât primele traduceri grecești ale Bibliei, cum ar fi Codex Sinaiticus, potrivit Futuro.

Traducerea siriacă și surprizele ei

Kessel explică că traducerea, compusă în secolul al III-lea d.Hr. și duplicat în secolul al VI-lea d.Hr., nu a fost încă dezvăluită pe deplin, dar oferă câteva detalii mai multe decât versiunea greacă.

De exemplu, în versetul 1 din traducerea greacă, o propoziție spune ”în vremea aceea, Isus a trecut printre lanurile de porumb într-un Sabat; iar ucenicilor lui le-a fost foame și au început să smulgă spicele și să le mănânce". În capitolul siriac recuperat, traducerea descoperita de Kessel scrie în schimb "au început au început să smulgă spicele, să le frece cu mâinile și să le mănânce"".

Tehnologie și cercetare: o combinație câștigătoare

Descoperirea ”capitolului ascuns” al Bibliei demonstrează cât de productive și importante pot fi sinergiile dintre tehnologiile digitale moderne și cercetarea de bază.

Între rânduri sunt sute de mici detalii despre tradițiile antice și istoria creștinismului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel