Președintele american Barack Obama a anunțat, joi, extinderea listei responsabililor ruși supuși sancțiunilor și a amenințat Rusia cu măsuri împotriva unor sectoare cheie ale economiei.
În același timp la Bruxelles liderii europeni discută despre un nou set de sancțiuni economice impuse Rusiei după anexarea Crimeei. Dar oare acestea vor avea și un efect?
Simbolic SUA și Europa arată că nu sunt dispuse să tolereze acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei. Practic, în timp s-a dovedit că impunerea de sancțiuni economice unui stat rareori duce la obținerea efectelor scontate. Și aici nu vorbim de Iran, Coreea de Nord, Siria, sau cine știe ce stat african. Vorbim de Rusia, de care Europa, ca să luăm doar un simplu exemplu, este strâns legată ombilcal prin mai multe gazoducte care alimentează economia germană și nu îi face pe est-europeni să tremure de frig iarna.
Ce ar însemna însă un boicot al Campionatului Mondial de fotbal din 2018, care ar urma să se desfășoare în Rusia? Oare politicienii se gândesc și la așa ceva?
În plan personal, Vladimir Putin ar primi o lovitură exact acolo unde îl doare cel mai tare: orgoliul personal.
În plan ecomonic, pentru Rusia ar fi un dezastru. Fotbalul este un simbol. Fotbalul este o industrie care generează anual venituri de zeci de miliarde de euro. Fotbalul este un sport de masă cu sute de milioane de microbiști dacă nu chiar miliarde. Rusia a organizat anul acesta ultima Olimpiadă de Iarnă. Gazdă a fost orașul Soci. Vladimir Putin, un mare iubitor al sportului, s-a implicat personal în organizarea și desfășurarea evenimentului. Nota de plată finală suportată de contribuabilul rus s-a ridicat la aproximativ 50 de miliarde de euro. Pentru organizarea CM din 2018 inițial rușii au vorbit de un buget de 3 miliarde de euro. O sumă infimă care va fi depășită dacă ne gândim că rușii trebuie să investească masiv în renovarea și construcția de noi stadioane.
În plan sportiv să ne imaginăm ce ar însemna un Campionat Mondial fără echipele Germaniei, Franței, Spaniei, Marii Britanii, Braziliei sau Argentinei? Și aici vorbim doar de ultimele campioane mondiale. Am putea asista la o Cupă Mondială unde echipele să provină de exemplu din Tadjikistan, Kazahstan, Uzbechistan sau poate din Coreea de Nord, Iran și de ce nu chiar Siria.
Nu ar fi o premieră. Trebuie doar să răsfoim puțin manualele de istorie. În 1980, la Olimpiada de vară organizată la Moscova, Statele Unite nu au participat. Americanii au protestat atunci împotriva invaziei Afganistanului de către armata sovietică. Decizia președintelui Jimmy Carter de a boicota Jocurile Olimpice de vară a fos urmată de alte câteva zeci de țări printre care Canada, Egipt, R.F. Germania, Israel, Japonia sau Turcia.
Desigur rușii nu au rămas nici ei datori după umilința suferită. În 1984 Jocurile Olimpice de vară au avut loc pe pământ american. Gazdă a fost orașul Los Angeles. Ca răspuns la boicotul american din 1980, URSS, Cuba și alte cîteva țări est-europene nu au participat. Excepție au făcut România, China și Iugoslavia. Oare acest scenariu poate avea loc acum? Răspunsul se află în mâinile politicienilor. În anii 80 acest lucru a fost posibil. Desigur datele problemei erau altele. Atunci lumea era în plin război rece. Atunci se luptau direct două doctrine politice: capitalism versus comunist. Astăzi comunismul a murit. URSS nu mai există. Există în schimb Rusia lui Putin. În Europa avem o Uniune Europeană condusă din umbră de Germania doamnei Merkel iar America are un președinte pacifist, pe Barack Obama. Între timp, Ucraina sedusă și abandonată a pierdut o parte din teritoriul său în urma unui referendum păzit de soldații ruși cu kalashnikov-ul la piept.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu