Transplant de cap, avertizare: ce se întâmplă dacă operația are succes

 

Apariția unui voluntar pentru transplantul de cap propus de chirurgul Sergio Canavero a readus în actualitate dezbaterea științifică și etică privind această procedură. Privită drept o manevră de marketing a medicului italian, tehnica era considerată a avea șanse minime de reușită.

Riscurile, în cazul în care ar fi posibilă supraviețuirea primitorului sunt extrem de mari, avertizează comunitatea medicală. Pentru pacient, ar putea fi o situație mai rea decât moartea, spun neurochirurgii.

Dacă era posibil, ar fi fost salvați pacienți cum este Mihai Neșu

Conf.univ. Florin Papagheorghe, neurochirurg la Spitalul Universitar din București, a declarat pentru DCnews că progresul tehnologic din ultimele decenii permite reconectarea vasculară și ortopedică a unui cap la un trunchi străin. ”Creierul este răcit, pentru a nu suferi distrugeri la secționarea vaselor, apoi acestea sunt conectate la pompe și ulterior la vasele de sânge ale noului corp. Creierul va fi irigat și funcțional. Dar acesta nu va putea transmite comenzi, odată secționată măduva. Tehnica propusă de Canavero, de suturare cu etilenglicol, nu a dat rezultate în cazul secțiunilor de măduvă. Este posibil, în viitorul apropiat, să se îmbunătățească performanțele, dar primele rezultate ar trebui să apară în cazul secțiunilor de măduvă, cum este cea suferită de Mihai Neșu, de exemplu. Ori, până acum, nu sunt confirmate realizări spectaculoase”, a declarat dr. Papagheorghe.

Rejetul grefei nu poate fi controlat

Medicul Victor Zota, coordonatorul Programului Național de Transplant, a declarat DCNews că riscul de rejet este enorm, în cazul unor organe ce conțin mai multe tipuri de țesut, așa cum este capul. ”Și în cazul transplantului de mână este extrem de dificil să controlezi reacția imunitară.  Din tot ce s-a scris în literatura de specialitate, mă tem că în prezent nu putem controla procesul, la un transplant de asemenea anvergură”, a spus dr. Zota.  

Asociația Neurochirurgilor din SUA, avertisment șocant

Președintele Asociației Neurochirurgilor din Statele Unite, Hunt Batjer, a avertizat, vineri, că nu va accepta introducerea procedurii de transplant de cap și a cerut medicilor să nu îl sprijine pe dr. Canavero. Riscul principal nu este cel chirurgical, a spus dr. Batjer, citat de Science Alert. Experții au avertizat că pacientul, dacă va supraviețui, va fi suferi o experiență mai rea decât moartea. Nu avem date despre ceea ce se petrece în mintea unui om care trece printr-o astfel de intervenție. Transplantul de față a fost un eșec din punct de vedere al condiției psihiatrice. Oamenii au respins psihic, nu imunologic, noul organ. Se întâmplă, frecvent și în cazul transplantului de membre. Nu știm cum vor afecta noua chimie și noile conexiuni neurale creierul primitorului.  Riscul dezvoltării unei forme de nebunie fără precedent este imens, au apreciat experții.

Sergio Canavero a anunțat în februarie 2015, în revista Surgical Neurology International, că vrea să lanseze proiectul transplantului de cap în iunie, la Conferința anuală a Asociației Neurochirurgilor din Statele Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel