Tocurile înalte provoacă probleme grave de sănătate

Majoritatea femeilor preferă să își accesorizeze ținuta cu o pereche de pantofi cu toc înalt. Moda a creat un mit care spune că înălțimea aduce glamour și frumusețe. Cu toate acestea, un toc mai mare de patru centimetri ne poate pune sănătatea în pericol, arată un studiu.

Autor: Anca Murgoci

Un pantof larg, care oferă stabilitate și care nu are mai mult de patru centimetri înălțime, ar fi ideal pentru menținerea sănătății picioarelor noastre. Tocul inversează raportul natural al greutății corpului asupra picioarelor. Podiatrul Jorge Barnes, președintele Colegiului Profesional al Podiatrilor din Andaluzia, spune că piciorul uman suportă 70% din greutatea corpului (pe toc) și 30% pe partea din față (degete), informează cotidianul 20min.

“Doi centimetri înălțime oferă un avantaj pentru că tocul facilitează mersul, dar patru centimetri înălțime face ca liniile de transmisie a greutății să se ducă spre zona metatarsiană, mai exact, în partea din față a piciorului”, spune podiatrul. În plus, cu cât este mai mare tocul, cu atât viteza de mers este mai mică, iar costul energetic este mai mare.

Medicul Matias Olmos, de la Clinica Universitată din Navarra, spune că partea cea mai solicitată de purtatea pantofilor cu toc înalt este partea din față a piciorului. Tocurile pot produce fracturi metatarsiene, bătături și iritarea nervilor sau pot provoca neuroma lui Morton (mărunțirea nervoasă care se produce în partea din față a piciorului).

Neuroma lui Morton se referă la îngroșarea nervului care se află între al treilea și al patrulea metatarsian (uneori și între al doilea și al treilea). Aceasta este o problemă care se poate agrava odată cu folosirea unor pantofi strâmți și cu toc. Curba lombară se accentuează și poate provoca o mai mare suprasarcină a articulațiilor superioare, având un impact negativ asupra coloanei vertebrale.

Purtarea pantofilor cu toc înalt la vârste tinere este un lucru care prejudiciază sănătatea pe termen lung. Coloana vertebrală își termină procesul de maturizare în jurul vârstei de 18 ani, iar pozițiile neadecvate cauzate de purtare tocurilor pot genera probleme grave.

Tocurile nu afectează doar partea inferioară a piciorului și coloana vertebrală, ci și genunchii sau tendonul lui Ahile. Experții recomandă să alegeți încălțămintea ușoară cu tocul mai mic de patru centimetri pentru a avea probleme de sănătate grave.

Citește și:

http://www.dcnews.ro/2012/08/care-sunt-riscurile-la-care-va-expuneti-atunci-cand-purtati-slapi/

http://www.dcnews.ro/2012/07/vezi-care-sunt-pericolele-care-te-pandesc-in-dulapul-tau/

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel