Testul de sânge care permite detectarea din timp a Alzheimerului

O echipă de oameni de știință din Statele Unite a dezvoltat un test de sânge care poate detecta semne ale bolii Alzheimer. Acest test a reușit să identifice modificările creierului legate de această boală cu o precizie de 94%.

Rezultatele cercetării publicate în revista Neurology pot contribui la mai multe studii clinice, lucru care este crucial pentru a lupta împotriva acestei boli. Mai multe studii ar permite evaluarea dacă medicamentele testate pot preveni sau nu demența cauzată de Alzheimer.

În ce fel diferă Alzheimerul și demența

„În prezent examinăm oamenii pentru studiile clinice cu scanări ale creierului, care durează mult timp și sunt costisitoare. Dar, cu un test de sânge, am putea examina mii de oameni pe lună.", a spus Randall Bateman, profesor de neurologie și autor principal al studiului la Școala Universității de Medicină din Washington în St. Louis, Missouri.

Cercetătorii din Regatul Unit consideră că studiul este foarte promițător, dar clarifică faptul că este nevoie de mai multe cercetări pentru a crea un test de sânge de încredere.

Factorii de risc

 

Testul dezvoltat de oamenii de știință americani a măsurat nivelurile unei proteine numite beta-amiloid - legată de Alzheimer - în sângele a 158 de adulți peste 50 de ani, pentru a verifica dacă rezultatele coincid cu nivelurile detectate în scanările cerebrale.

Au coincis, dar numai în 88% din cazuri, un procent care nu este suficient de precis pentru a fi un test de diagnostic valid.

Cercetătorii au combinat aceste informații cu alți doi factori de risc - având mai mult de 65 de ani și o variantă genetică numită APOE4, care triplează cel puțin riscul de a dezvolta boala - acuratețea analizei a ajuns la 94%

Scanările cerebrale sunt un test care necesită mult mai mult timp și este mai scump decât un test de sânge.

James Pickett, director de cercetare pentru Societatea Alzheimer din Regatul Unit, a menționat că „este important să spunem că acesta nu este un test de sânge pentru demență, ci ne spune că există depozite de amiloid în creier, care sunt un semn distinctiv al bolii Alzheimer, dar se găsesc și la persoanele în vârstă sănătoase", scrie bbc.com. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel