SUMMIT CLIMĂ PARIS 2015. Informații alarmante din Groenlanda

Lumea întreagă se pregătește de cel mai important summit cu privire la schimbările climatice, care va avea loc la Paris. Veștile din Groenlanda ar putea să urgenteze negocierile. 

Un ghețar imens se topește în Groenlanda extrem de rapid. Rapiditatea tulburătoare a topirii ghețarului a fost observată înainte la ghețarul Jakobshavn și în Marea Amundsen. În toate aceste cazuri, cauza majoră este reprezentată de apele calde ale oceanului care ajung la bazele adânci ale ghețarilor. Zachariæ Isstrøm este ghețarul care se mișcă extrem de rapid de data aceasta, fiind remarcat de oamenii de știință și este situat în nord-estul extrem al Groenlandei. 

Într-o lucrare de știință, Jeremie Mouginot de la Universitatea Irvine din California a constatat că ghețarul a început din 2012 să se topească rapid. "Ar putea fi a doua topire majoră a unui ghețar din Groenlanda", spune Eric Rignot, unul dintre autorii studiului, după Jakobshavn. Împreună cu vecinul său, ghețarul Nioghalvfjerdsfjorden, Zachariæ Isstrøm poate crește nivelul mării cu 1,1 metri sau 3 picioare. Pe înțelesul tuturor, Mouginot explică: "Dacă ai vedea Groenlanda ca o barcă, acum este ca și cum luăm apă din toate părțile". Orice modificare a celor doi ghețari, dar mai ales a celui care înregistrează o topire tulburător de rapidă, este un semn rău. Zachariæ Isstrøm poate crește, de unul singur, nivelul mării cu jumătate de metru și asta după trei ani de topire rapidă. Ghețarul Zachariæ s-a retras din 2011 până în 2015 cu 3,5 kilometri. Pentru a realiza cât de rapidă este topirea, Zachariæ s-a retras din 1996 până în 2010 cu 3,5 kilometri, potrivit Washington Post. Prin urmare,  Zachariæ s-a retras în nici patru ani cât o făcuse în 14. 

Situația este cu atât mai gravă cu cât ghețarii din Groenlanda se confruntă cu o dublă amenințare: pe de-o parte se topesc de la bază din cauza apei calde a oceanului, pe de altă parte se topesc de sus din cauza creșterii temperaturilor arctice. Este o "dublă-topire". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel