Studiul care l-a identificat pe Jack Spintecătorul, greşit

Russel Edwards, autorul cărţii "Naming Jack The Ripper", a anunţat, în septembrie, că celebrul criminal Jack Spintecătorul era emigrantul polonez Aaron Kosminski.

Pentru a stabili identitatea criminalului, Edwards a colaborat cu un expert criminalist, Jari Louhelainen, profesor de biologie moleculară la Universitatea John Moores din Liverpool. Expertul a analizat urmele de sânge de pe un şal despre care se crede că a fost găsit lângă cadavrul lui Catherin Eddowes, una dintre victime.

Louhelainen ar fi reuşit să extragă fragmente de ADN mitocondrial de pe ţesătură şi să le compare cu mostre de ADN aparţinând urmaşilor lui Kosminski şi ai lui Catherine Eddowes.

Potrivit ziarului britanic „The Independent”, Louhelainen ar fi greşit când a comparat datele genetice.

Criminalistul a spus că ADN-ul de pe şal şi cel al unuia dintre descendenţii lui Catherine Eddowes conţinea o mutaţie cunoscută drept 314.1C, care este prezentă la doar un individ din 290.000, la nivelul populaţiei generale.

Citește și: Jack Spintecătorul, identificat. Cine a fost criminalul care a îngrozit Londra

Alec Jeffreys, geneticianul britanic căruia i se atribuie inventarea amprentării genetice, a spus însă că Louhelainen a greşit. Mutaţia genetică găsită de acesta nu ar fi 314.1C, ci o alta, 315.1C, care este una comună în cazul a 99% din europeni.

„Dacă probabilitatea este de peste 90% şi nu de unu la 290.000, atunci este clar că similitudinile datelor genetice obţinute din mostrele de pe şal şi cele ale descendenţilor victimei lui Jack Spintecătorul nu au nicio semnificaţie, pentru că aceeaşi asemănare genetică ar fi obţinută cu datele genetice ale oricui ar fi atins şalul de-a lungul anilor", a declarat Jeffreys.

Aaron Kosminski avea 23 de ani când au fost comise crimele şi locuia cu cei doi fraţi ai săi şi cu o soră a sa foarte aproape de locul unde a fost găsită una dintre victime. Deși fusese identificat de un martor ca fiind prezent în locul unde a fost ucisă una dintre femei, poliţia londoneză nu a avut suficiente dovezi pentru a-l acuza oficial.

A fost arestat pentru 24 de ore, iar apoi a fost internat pentru tot restul vieţii sale într-un azil pentru persoane cu boli psihice, suferind de schizofrenie paranoidă. A decedat pe 24 martie 1919.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel