Studiu. Insomnia afectează metabolismul. Ce trebuie să faci pentru a nu te îngrășa

Doar 4 nopți de insomnie sau somn neodihnitor îți poate afecta sănătatea în mai multe moduri decât crezi, potrivit cotidianului britanic Mirror.

Doar patru nopți de somn neodihnitor te fac să pui kilograme în plus, potrivit unui nou studiu. Aceste efecte nocive asupra metabolismului uman se cunosc de ceva timp, însă un studiu la o scară mai mică a descoperit că doar câteva zile de privare de somn te pot face să metabolizezi mai puțin eficient grăsimea din alimente.

Kelly Ness, cu studii postdoctorale la Universitatea din Washington, a condus studiul când era studentă la Universitatea de Stat din Pennsylvania. Aceasta a recrutat 15 bărbați sănătoși pentru a participa la studiu. După ce au petrecut o săptămână dormind mult acasă, acești bărbați au dat check-in-ul laboratorului de somn timp de 10 nopți. Pentru cinci dintre acele nopți, participanții au petrecut nu mai mult de cinci ore în pat, în fiecare noapte.

În timpul lor în laborator, participanții au fost hrăniți cu o cina bogată în grăsimi de ardei iute și paste pentru a afla cum programul inconfortabil al somului de noapte a afectat metabolismul lor. „A fost foarte plăcut - niciunul dintre subiecții noștri nu a avut probleme să finalizeze cercetarea, dar a fost foarte dens caloric”, a spus Ness.

Rezultatele studiului

Cei mai mulți participanți au spus că s-au simțit mai puțin mulțumiți după ce au mâncat aceeași masă bogată, dar fiind privați de somn. Cercetătorii au luat apoi probe de sânge de la bărbați și au descoperit că lipsa de somn a dus la niveluri ridicate de insulină, hormonul necesar pentru a obține glucoza din fluxul sanguin în celule. Aceasta duce la luarea mai rapidă a grăsimilor din masă, ceea ce poate duce la creșterea în greutate.

"Lipidele nu se evaporau, ci erau depozitate", a spus Orfeu Buxton, profesor la Penn State, care a contribuit la studiu. Buxton a explicat că, atunci când nu adormim suficient, vrem să mâncăm mai mult decât avem nevoie, depoziând mâncarea ca exces de energie. Studiul a fost publicat în Journal of Lipid Research.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel