Specie necunoscută de dinozaur carnivor, descoperită în Argentina - Video

O nouă specie de dinozaur carnivor care a trăit în urmă cu 80 de milioane de ani a fost descoperită în Argentina iar studierea sa îi va ajuta pe paleontologi să înțeleagă mai bine originile evoluției dinozaurilor din genul megaraptorilor, conform unui studiu publicat miercuri în revista Plos One, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Fragmentele de schelet au fost descoperite la Sierra Barrosa, în nord-vestul Patagoniei. Paleontologii au recuperat craniul aproape complet al dinozaurului, o premieră pentru dinozaurii din această familie.

Prezentând o serie de caracteristici craniene unice, acest dinozaur, ale cărui rămășițe au fost dezgropate încă din anul 2000, pe când nu se știa încă natura descoperirii, a primit numele 'Murusraptor barrosaensis'.

Specimenul era un dinozaur "tânăt adult", incomplet dezvoltat, însă trăsăturile sale sugerează că la maturitate acești dinozauri erau comparabili ca talie cu megaraptorii din specia Aerosteon și Orkoraptor.

Citește și: Castelul de lut din Valea Zânelor, subiect de reportaj la BBC

"Chiar dacă incomplet, acest schelet foarte bine conservat al unui Murusraptor ne dezvăluie informații noi cu privire la anatomia osoasă a megaraptorilor, un grup de prădători din Mezozoic (perioadă cuprinsă între—251 de milioane de ani și — 65,5 milioane de ani)", au precizat Rodolfo Coria, membru al Consiliului Național de cercetare Științifică și Tehnică din Argentina și colegul său, Phillip Currie, de la Universitatea Alberta din Canada, principalii autori ai descoperirii.

Deși împărtășește majoritatea trăsăturilor anatomice cu celelalte specii de megaraptori, Musuraptor prezintă o serie de caracteristici faciale distincte, ce nu au fost niciodată observate la alți megaraptori, precum și un os al bazinului de o formă mai puțin obișnuită. Acești dinozauri de talie medie (exemplarul descoperit măsura 6 metri lungime) erau dotați cu gheare uriașe, asemănătoare unor săbii și aveau oasele goale pe dinăuntru, la fel ca păsările.

Analiza filogenetică a acestui dinozaur nu a permis identificarea clară a legăturilor pe care le-a avut cu alte specii în procesul evolutiv. Descoperirea acestei fosile este însă importantă pentru că poate contribui la rezolvarea dilemei privind apartenența megaraptorilor la familia allosaurilor sau la încrengătura coelurosaurian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel