Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie relevă că mai mult de 9 din 10 români (91%) sunt de acord cu faptul că România are nevoie de un proiect de țară. Peste 90% dintre aceștia admit că perioada actuală reprezintă un moment bun pentru lansarea unui asemenea proiect.
Inițiativa dezvoltării proiectului de țară ar trebui să aparțină președintelui României, spun mai mult de jumătate dintre subiecții care sunt de acord cu necesitatea demersului (53%), în timp ce 20% o atribuie premierului, 13% - societății civile, iar 8% optează, în proporții egale, pentru Academia Română și mediul privat.
"Timp de mulți ani, după 1989, românii au conservat melancolia perioadei comuniste, studiile sociologice de percepție realizate pe această temă arătând că memoria socială cu privire la perioada comunistă nu a fost în primii 25 de ani după Revoluție atât de puternică încât să ne aducă aminte constant despre neajunsurile acelor vremuri", a explicat Vasile Dâncu, președintele IRES, citat de Agerpres.
"Rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014, pe fondul activării la vot a tinerilor și a unor comunități care nu au fost mobilizate din punct de vedere politic până atunci, a fost perceput în mediile de dezbatere din țară, dar și din străinătate drept un moment zero pentru România. Optimismul românilor cu privire la direcția în care merge țara este la cote maxime, încrederea în noul președinte este ridicată, contextul este așadar unul cât se poate de favorabil pentru a vorbi despre viitor, pentru a face proiecții, pentru a aduce în discuție necesitatea dezvoltării pe termen lung a României în baza unui proiect articulat", a continuat sociologul.
Studiul a fost realizat pe 1.146 indivizi de peste 18 ani, în perioada 12-13 ianuarie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu