Un nou scandal zguduie scena politică. În vreme Victor Ponta îndeamnă la răbdare, PNL îl acuză de trădarea electoratului.
Alegeri parțiale... pe ce sistem?
Liberalii vor alegeri parțiale locale și parlamentare. Marele PNL a adoptat o rezoluție în acest sens. În caz contrar, amenință Guvernul cu instanța. Premierul Victor Ponta explică: "Haideţi să ne aşezăm la masă să discutăm despre Legea electorală, despre Codul Fiscal, despre sistemul de alegeri. Facem alegeri, pe ce sistem facem? Dânşii vor să-l schimbe. După cum ştiţi foarte bine, spun că nu e bun. Păi, dacă nu e bun, hai să facem noul sistem".
Gorghiu: Lăsați oamenii să voteze, organizați alegerile parțiale!
Alina Gorghiu, copreședinte al PNL, a insistat: Victor "Ponta seamănă perfect cu Victor Ponta de anul trecut, cel care le-a refuzat sutelor de mii de români din diaspora dreptul de a vota. Anul trecut nu a făcut suficiente secții de votare, acum, pur și simplu, ascunde urnele de vot. Două manifestări, același diagnostic: teama de rezulatele alegerilor, frica de votul românilor. Pentru președintele PSD, ca și pentru mulți dintre colegii domniei sale de partid, democrația este un exercițiu facultativ. Domnule Prim-ministru, lăsați oamenii să voteze, organizați alegerile parțiale".
"În cazul a 18 primării, a cinci cazuri de parlamentari și a unui consiliu județean, Guvernul a încălcat deja legea, refuzând să organizeze alegeri parțiale în termenul legal de 90 de zile. Pentru celelalte situații se poate vorbi doar despre forțarea termenului limită, în acest moment", se arată într-o rezoluție PNL adoptată, vineri, la Iași.
UNPR vrea ca diaspora să conteze
În cazul în care ar avea loc acum alegeri parțiale, ele s-ar face după același sistem electoral vechi, criticat de toate forțele politice, pe o listă electorală neactualizată, care nu ia în calcul voința diasporei. Pe legea veche, actualizarea trebuie făcută cu șase luni înainte de alegeri. UNPR vine cu o propunere: actualizarea anuală a listelor electorale, care ar permite organizare corectă de alegeri parțiale, anticipate sau a referendumului. Actualizarea listelor ar fi primul pas pentru a asigura drepturile electorale în Diaspora. După ce se va cunoaște câți alegători sunt în fiecare regiune, se va stabili dacă este posibilă organizarea de secții de vot și numărul acestora, sau dacă este nevoie de alte soluții.
"Mai e doar un an - pentru un an de zile consumăm atâția bani?"
În aceste condiții, dacă PNL vrea acum alegeri parțiale corecte, ar actualiza lista electorală și alegerile ar urma să aibă loc în luna iulie pe legea electorală veche. Dacă așteaptă rezultatele Comisiei parlamentare de Cod electoral, care elaborează un nou sistem de vot, în care să fie inclusă corect și diaspora, după modelul propus de UNPR, atunci ar urma să aibă loc alegeri parțiale pe o lege nouă în toamna-iarnă 2015, cu jumătate de an înainte de alegerile locale și cu aproape un an înainte de cele parlamentare. Apoi, după doar jumătate de an, ar urma noi alegeri locale, ceea ce ar însemna totodată cheltuieli în plus pentru alegeri valabile jumătate de an. În cazul alegerilor parlamentare, situația este aceeași, diferența ar fi de un an. Astfel, ar fi organizate alegeri parțiale locale și parlamentare pentru o jumătate de an sau pentru un an, ca apoi să aibă loc alte alegeri. În acest sens, premierul Victor Ponta a întrebat: "Pe ce sistem de vot (n.r facem alegerile)? Mai e doar un an - pentru un an de zile consumăm atâția bani?".
În condițiile acestui scandal politic, întrebarea este noi, alegătorii, ce vrem. Răspundeți sondajului DC NEWS.
Nota redacției: Dacă doriți să vedeți evoluția votului și ultimele rezultate, reveniți în articol, acolo unde veți revedea rezultatele votului în timp real.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu