Sistem optic de camuflare perfectă, creat de cercetătorii americani

Cercetătorii americani au descoperit un mod de a ascunde vederii obiecte masive folosind lentile ieftine şi deja disponibile pe piaţă, o tehnologie care pare inspirată din paginile seriei "Harry Potter" a autoarei britanice J. K. Rowling.

Sistemul de camuflare optică realizat de specialiştii de la Universitatea din Rochester, statul american New York, permite ascunderea unui obiect, în timp ce restul obiectelor din jurul acestuia sunt vizibile, iar imaginea lor nu este deformată.

"Mulţi oameni au lucrat ani de zile la diferite aspecte ale camuflării optice", a declarat John Howell, profesor de fizică la Universitatea din Rochester.

Sistemul de camuflare, intitulat "Rochester Cloak", seamănă mai degrabă cu echipamentele din cabinetul unui medic oftalmolog. Astfel, atunci când un obiect este plasat în spatele lentilelor, acesta dispare.

Alte metode de camuflare optică anterioare erau complicate, scumpe şi nu puteau ascunde obiecte tridimensionale când acestea erau privite din unghiuri diferite, au explicat cercetătorii.

"Din ce ştim noi, acesta este primul sistem de camuflare optică care este capabil să ascundă vederii un obiect tridimensional, din orice direcţie ar fi privit acesta", a declarat Joseph Choi, un student care a participat la crearea sistemului la Universitatea din Rochester, instituţie renumită pentru cercetările sale în domeniul opticii.

În testele pe care le-au efectuat, cercetătorii au reuşit să facă invizibile o palmă umană, un chip şi o riglă, fiecare dintre acestea devenind "invizibile", în timp ce obiectele din spatele lor erau vizbile.

Implicaţiile descoperirii sunt nelimitate, potrivit cercetătorilor. "Cred că sistemul ar putea fi folosit pentru ascunderea unei remorci a unui camion, astfel încât şoferul să poată vedea exact ce este în spatele său. Poate fi folosit în operaţiile chirurgicale, în armată, în designul interior, în artă", a mai spus Choi.

Sistemul optic al cercetătorilor americani nu produce nicio distorsiune a imaginii obiectelor aflate în planul al doilea faţă de obiectul camuflat.

De asemenea, sistemul poate fi realizat cu costuri foarte mici. Cei doi cercetători au cheltuit puţin peste 1.000 de dolari pe materialele folosite şi cred că ar putea reduce şi mai mult costurile.

Cei doi cercetători sunt în curs de a obţine un brevet de invenţie, chiar dacă au publicat deja pe internet informaţii despre cum poate fi construit chiar şi acasă sistemul "Rochester Cloak".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel