Singurele OUG intrate în vigoare. Schimbări majore privind PENSIILE

Dintre cele 25 de ordonanțe adoptate de Guvernul Orban în ședința de marți, vineri au apărut în Monitorul Oficial doar trei.

Astfel, în Monitorul Oficial a intrat o Ordonanță privind modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Documentul vizează, în principal, eliminarea inechităților existente în cazul pensionarilor care au desfășurat activități în domeniul minier.

Schimbări la pensii

Această OUG stabilește că și persoanele care au lucrat în unitățile de prospecțiuni și explorări geologice, în subteran, să beneficieze de pensie pentru limita de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani realizat în aceste activități, iar la determinarea punctajului mediu anual să se utilizeze stagiul complet de cotizare de 20 ani.

Până acum, de aceste drepturi beneficia doar personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțîn 50% din timpul normal de muncă din luna, în unități miniere.

Masa caldă în școli

Elevii din 150 de şcoli ar putea să primească în fiecare zi o masă caldă în valoare de 10 lei sau un pachet alimentar de aceeaşi valoare, potrivit Ordonanței publicate vineri, 7 februarie, în Monitorul Oficial.

Ministerul decis extinderea Programului Masa caldă în şcoli de la 50 la 150 de școli, după ce inițial propusese în dezbatere publică un proiect cu extinderea la 100 de școli. Autoritățile arată că extinderea programului pilot are loc după ce timp de 3 ani au fost înregistrate rezultate vizibile în privința reducerii abandonului școlar.

Statutul polițistului în penitenciare


OUG pentru modificarea și completarea Legii nr.145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare a fost prima Ordonanță din lista de 25 discutate marți seară de Guvern.

OUG se referă inclusiv la concursurile pentru ocuparea postului de polițist de penitenciar, Guvernul argumentând în notă de fundamentare că, urmare a unei decizii CCR, toate concursurile fuseseră suspendate, iar deficitul de personal este o problema majoră în sistemul penitenciar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel