Ședință de Guvern. Prim-ministrul Marcel Ciolacu anunță o premieră. Ce se întâmplă cu pensiile

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află ce declarații a făcut premierul Marcel Ciolacu.

„Scopul principal al ședinței de azi este să prelungim cu încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. Este o decizie prin care, începând cu a doua parte a anului trecut, am oprit creșterea speculativă a prețurilor. În lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit pentru alimentele de bază prețuri mai mari cu 20%.

În paralel, am stabilit să fie doar pe două luni împreună cu marile lanțuri de magazine, cărora le mulțumesc încă o dată pentru disponibilitate și pentru faptul că doresc împreună cu Guvernul să găsească cele mai bune soluții și mai ales să găsim în perioada următoare un mecanism predictibil pe termen lung. Vrem astfel să ținem prețurile sub control, iar fermierii, producătorii și procesatorii români să primească răsplata corectă pentru munca lor.

Schimbări în domeniul sănătății

Altă măsură importantă este adoptarea contractului-cadru în domeniul sănătății. Conform celor convenite la consultările cu medicii de familie, menținem astfel valorile de anul trecut, atât cele pe pacient, cât și în cazul serviciilor de asistență medicală primară și ambulatorie de specialitate. În perioada următoare voi continua discuțiile cu sindicatele din Sănătate, astfel încât să ajungem la o înțelegere echitabilă pentru acest domeniu.

Cea mai mare investiție în cercetarea românească

În educație, aprobăm majorări semnificative ale costului standard pe copil în creșă, grădiniță și școală, începând din acest an, atât pentru învățământul de stat, cât și pentru cel particular acreditat. La costul standard pentru cheltuielile salariale, creșterea este de 38%, cea mai mare de la introducerea acestui mecanism de finanțare. Există o creștere substanțială și în privința costului pentru formarea continuă, bunuri și servicii de aproape 14%.

Pe lângă educație, avem și o premieră, lansăm azi cea mai mare investiție făcută vreodată în cercetarea românească, 1,6 miliarde de lei în 20 de centre de excelențe în domeniu de cercetare de vârf.

Recalcularea pensiilor

Aș vrea să fac o precizare, după ce am văzut în ultimele zile tot felul de presupuneri și știri privind vizita FMI și situația pensiilor. Recalcularea pensiilor se va întâmpla la termenul anunțat, respectiv la 1 septembrie. Nu există nici mai multe tranșe și nu există nici alte variante. Ne-am asumat acest lucru și acest lucru va fi făcut la 1 septembrie.

Mai mult, cer Ministerului de Finanțe ca în zilele următoare să-mi vină cu impactul de mărire a pensiilor între 2000 și 3000 lei, după cum bine știm, până în 2000 lei nu se impozitează nicio pensie. Să vedem impactul între 2000 și 3000 lei ca să mărim această marjă până la 3000 lei fără impozitare, astfel încât să vedem dacă ne permitem și aștept recomandarea ministrului finanțelor dacă ne permitem după majorarea de 13,8% și recalcularea de la 1 septembrie, dacă ne permitem să avem și această scutire de impozite până în 3000 lei.

În afară de discuțiile cu sindicatele, în perioada următoare toată echipa guvernamentală va avea întâlniri cu mediul de afaceri unde vom vorbi despre dezvoltarea României, despre schemele de ajutor de stat pe care trebuie să le convenim și cu Comisia Europeană și nu în ultimul rând pentru atragerea fondurilor europene”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel