Rovana Plumb, anunț despre banii europeni

Aflată la Bruxelles unde s-a întâlnit cu comisarul european Corina Crețu, ministrul Fondurilor Europeme, Rovana Plumb, a declarat că până în prezent s-au transmis  trei programe  operaționale către Autoritatea de Audit, urmând ca până la sfârșitul lunii aprilie  să fie transmise celelalte, respectiv Ifrastructura Mare, Programul Operațional Regional, Programul de Competitivitate si Programul Capital Uman.

Vizita mea la Bruxelles se înscrie in demersurile făcute de Guvernul Grindeanu pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene. Venim cu o noua filosofie, ne concentram către rezultatele utilizării banilor europeni mai degrabă dar si către simplificarea procedurilor, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb. In viziunea noastră, tot ceea ce înseamnă măsuri pentru dezvoltarea locală, pentru dezvoltarea țării, atunci când vorbim despre infrastructura sau despre proiecte sociale, se traduce prin îmbunătățirea vietii de zi cu zi a oamenilor. Fondurile europene sunt despre cum putem îmbunătăți viețile oamenilor.

Acreditarea programelor, până în luna noiembrie

In primul rând, vreau sa va anunț ca, avand, desigur, la nivel de guvern obiective asumate deja, de cand am preluat portofoliul fondurilor europene in calitate de ministru delegat, am transmis deja 3 Programe Operaționale către Autoritatea de Audit, în vederează acreditării lor: este vorba despre Programul Operațional Capacitate Administrativa, Asistenta Tehnica si Programul pentru IMM-uri. Speram ca intr-o perioada relativ scurta acestea sa primească acreditarea, lucru care depinde acum de Autoritatea de Audit.

O alta noutate este aceea ca, pana la data de 30 Aprilie, vom trimite la desemnare toate celelalte programe - Infrastructura Mare, Programul Operațional Regional, Programul de Competitivitate si Programul Capital Uman, acreditarea lor urmand sa se facă undeva in luna noiembrie. Vom face tot posibilul ca operaționalizarea lor sa fie posibila chiar mai devreme, fiindca aceasta înseamnă, concret, infuzie de bani in economie, la nivelul autorităților locale, al companiilor, al structurilor asociative, ONG-uri etc.

[citeste si]

Deblocarea proiectelor cu impact major asupra oamenilor este un obiectiv pe care il am in actuala calitate si va asigur ca imi doresc ca de fondurile europene sa beneficieze fiecare roman. Dialogul de astazi cu doamna comisar si cu echipa domniei sale este o continuare si aprofundare a ceea ce am demarat recent la București, in timpul vizitei dnei Cretu in tara. Am deschis atunci discutiile pentru găsirea unor solutii cat mai rapide sa putem debloca mecanismele și accelera atragerea fondurilor europene, în contextul în care România înregistrează o rată de absorbție zero a fondurilor politicii de coeziune 2014 — 2020, a mai declarat Rovana Plumb.

E-Cultura, un program de 10 milioane euro

Marți, pe 28 Martie vom lansa un noul apel - E-Cultura, un program de 10 milioane euro. Beneficiarii - reprezentați de autoritățile publice ca parte contractanta, vor putea depune proiectele. Ce înseamnă E-Cultura? Pe de o parte înseamnă un model prin care tinerii vor avea un mai bun acces la tot ceea ce înseamnă valori culturale, toți europenii vor avea acces la valorile românești, fiindca toate datele vor fi strânse intr-o biblioteca europeană digitală. Aceasta constituie, totodata, un motor de dezvoltare a turismului pentru România si cred ca de fapt cel mai mult înseamnă o mândrie naționala, fiindca romanii, de-a lungul istoriei, au crea si trebuie sa fim mândri de patrimoniul nostru cultural. România are multe lucruri minunate de aratat si trebuie sa fim conștienți ca putem fi un centru cultural nu doar in regiune, ci in toată Europa.

Vineri, 31 Martie vom lansa un apel non competitiv pe partea de ocupare pentru tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare. Vor fi in consultare doua ghiduri: unul pe sanatate si unul pe educatie, cel din urma pentru tinerii NEETs, programe de tip a doua sansa. Ghidul pe Sanatate "Mama si Copilul" face parte dintr-un program comun cu Ministerul Sanatatii. A fost gandit ca politica de sustinere a preventiei in randul populatiei. In același sens urmeaza sa mai lansam inca 3 apeluri, la care lucram in prezent. Se referă la screening-uri pentru diferitele tipuri de cancer cu medicii din institutele specializate ale Ministerului Sanatatii.

Primul proiect major din acest an, de luna viitoare

Încă o veste buna - in cursul lunii viitoare vom da drumul catre Comisia Europeană la primul proiect major de investiții. De cand am venit in minister, am reusit împreuna cu echipa pe care o am sa pregatim primelor proiecte de investitii de modernizare a sistemelor de apa si apa uzata. Asadar, in luna aprilie vom transmite deja 3 proiecte majore la Comisia Europeana, in valoare totala de 468 milioane euro. Concret, prin aceste proiecte se realizează modernizarea retelelor existente, cat si constructia de noi retele, care permit accesul la apa si apa uzata a cetatenilor din judetele Vrancea si Alba, precum si Valea Jiului (județul Hunedoara). Ce inseamna acest lucru ? Ca 440.000 cetateni vor beneficia de apa potabila sau, dupa caz, de o mai buna calitate a apei datorita acestor 3 proiecte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel