Romii îl scot pe Traian Băsescu din politică

Chiar și de la înălțimea celor 6 procente, Traian Băsescu mai poate influența scena politică. Ieșirile de la 18.30 au o acoperire tv de 100%, oamenii săi sunt încă la butoane, numele funcționează ca o parolă de identificare pentru cei care îl poartă în suflet. 

Ținând cont de capacitatea sa și a echipei sale de combinatoristică, e posibil să facă, implicit sau explicit, unele jocuri. Din marea politică, însă, a fost scos la pensie de alegerile europarlamentare. Culmea, tocmai se relansase: a început o reevaluare a epocii BăBoc, renunțarea la austeritate nu se simte în buzunarul alegătorilor, guvernarea face greșeli, iar cohorta arestărilor îl lasă fără dușmani.

Dacă PMP obținea un scor cu două cifre, Traian Băsescu putea emite pretenții. Cu 6%, nu. Care să fie explicația pentru acest eșec electoral?
În opinia mea, Fileață i-a "furat" lui Traian Băsescu cele 4 procente în discuție. Scandalul Bercea Mondialul, în plină ofensivă PNL-PDL, îi pune cruce. Mare noroc că nu a explodat bomba în campanie, că PMP nu trecea pragul.

Totul pleacă de la electoratul pe care l-a mai păstrat Traian Băsescu. Bugetarii, pensionarii, oamenii obișnuiți l-au părăsit din 6 mai 2010, după ce i-a jignit (grasul care călărește slabul etc). A rămas cu ceva din electoratul anti-Iliescu. Cu intelectualii, cu cei care au protestat în Piața Universității, cu cei care doresc un capitalism de tip occidental, fără culoare locală. Un electorat pretențios, care nu face compromisuri.

Salba de aur și rochia înflorată de la petrecerea romilor, de Sf. Maria 2009, au fost alegeri câștigătoare. Este normal și european să sprijini minoritățile. Trebuie făcuți pași înainte pentru integrarea romilor, iar un mesaj de la președinte servește acestor scopuri. Unde mai pui că îți aduce și voturi din minoritatea roma.
Cred că asocierea cu dinastia de tablă din Sibiu nu i-a adus voturi (dacă aveau electorat, "regii" îl foloseau pentru propriile candidaturi), în schimb a dezamăgit alegătorii din nucleul dur, umplut de ridicol prin această mișcare inutilă. Probabil a enervat și minoritatea roma, sute de mii de oameni care trăiesc la limita subzistenței și sunt revoltați de opulența pașalelor.

Devastatoare pentru campania PMP a fost acțiunea de la Nana. PMP a obținut infim de puține voturi la sate și în orașele mici, care trăiesc din agricultură. Nu cred că este doar o problemă de structuri. Conflictul între majoritatea care are pământ și minoritatea care, în lipsa unor mijloace de trai, fură din recoltă este la ordinea zilei în multe comunități rurale. Evident că acest conflict trebuie să preocupe autoritățile, obligate să creeze condiții romilor. Nimeni nu poate schimba percepțiile în focul campaniei electorale, iar adversarii PMP au punctat decisiv pe aceste imagini.

Imaginea lui Fileață, bruscând o bătrână, nu poate fi asociată cu un electorat modern, occidental. Nici a susținătorilor săi misogini, care justificau gestul în stil Traian Băsescu (bătrâna e de vină, că bea și înjură).

Cât despre Bercea Mondialul, nu cred că mai e nevoie de explicații. Până la proba contrară, Mircea Băsescu s-a înrudit cu interlopul din altruism sau cel mult din calcul electoral. Calculul a fost greșit: în special romii sunt afectați de liderii de clan, așa că pierderile de voturi sunt mai mari decât eventuale "basculări" de buletine, în ziua alegerilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel