România riscă declanșarea procedurii de infringement din partea CE

Infringement
Infringement

România riscă declanşarea procedurii de infringement pe mediu, din cauza emisiilor de gaze de la Sucursala Romag Termo. Procedura va fi declanșată în cazul în care Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare nu transmite Comisiei Europene, la sfârşitul lunii aprilie, certificatele de emisie de gaze cu efect de seră (CO2) primite în 2007 de la Uniunea Europeană, informează Mediafax.

RAAN trebuie să transmită Comisiei Europene, în 30 aprilie, certificatele CO2 pe care le-a primit în 2007 de la UE în scopul tranzacţionării lor la bursă până în 2013 pentru rezolvarea, cu banii astfel obţinuţi, a problemelor de mediu de la platforma Romag Termo.

Potrivit conducerii unităţii, la ora actuală lipsesc 650.000 de certificate, pentru care ar trebui plătite penalizări de 100 de euro per certificat. În plus, există riscul închiderii Regiei, după declanşarea procedurii de infrigement pe mediu pentru România.

Ce spune directorul RAAN

Directorul general al RAAN, Marius Preda, a declarat că regia pe care o conduce a primit de la Uniunea Europeană câte un certificat CO2 (sau certificatele EUA) pentru fiecare tonă de dioxid de carbon emisă în atmosferă de Sucursala Romag Termo. În total, un număr de 1.800.000 de astfel de certificate de mediu. Preda a precizat că cele 650.000 de certificate care lipsesc au fost însă vândute în diferite perioade, banii obţinuţi fiind folosiţi pentru necesităţile Regiei, şi nu pentru retehnologizarea electrofiltrelor. "Din cauza finanţării insuficiente a apei grele la Regie, ne-am ajutat de aceste certificate. Prin vânzarea lor am făcut rost de bani ca să acoperim anumite materii prime şi utilităţi pentru funcţionarea Regiei, pentru a asigura salariile angajaţilor. Ele s-au vândut, în principiu, în acea perioadă, destul de bine, la 16 euro bucata, acum valorează în jur de trei euro, în scădere chiar, dar nu avem posibilitatea să le cumpărăm din banii noştri acum, şi pe 30 aprilie se trage linie", a explicat Preda. Pe de altă parte, Regia are datorii de peste 800.000.000 de lei şi nu îşi poate permite achiziţionarea acestor certificate. Directorul general aşteaptă sprijin de la Ministerul Economiei, în caz contrar, unitatea riscând să se închidă întrucât nu-şi permite să achite amenda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel