România, remarcată într-o analiză BERD: Transparenţa guvernamentală îmbunătățită

Palatul Victoria - foto ilustrativ
Palatul Victoria - foto ilustrativ

Transparenţa guvernamentală nu se îmbunătăţeşte, cu unele excepţii, cum ar fi Kazahstan, România şi Ucraina, arată ultimul raport BERD.

Transparenţa percepută în elaborarea politicilor guvernamentale în cele 38 de ţări în care activează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare nu s-a îmbunătăţit de la începutul deceniului, cu unele excepţii, cum ar fi Kazahstan, România şi Ucraina, se arată în raportul anual de tranziţie publicat de BERD, transmite Reuters. Raportul prezintă progresele înregistrate de state în şase domenii cheie, de la competitivitate şi rezistenţă, până la modul în care sunt guvernate.

'Deşi în perioada 2010-2017 a scăzut povara cerinţelor de reglementare percepută în multe economii unde BERD investeşte, în general transparenţa percepută în elaborarea politicilor guvernamentale nu s-a îmbunătăţit' şi există temeri privind capacitatea unor tribunale şi firme din anumite ţări de a putea contesta legal reglementările interne care au impact asupra afacerilor lor, se arată în raport. Chiar dacă rata şomajului în rândul tinerilor a scăzut, în special în sud-estul Europei, ea rămâne o provocare cheie pentru multe ţări. Flexibilitatea în domeniul angajărilor şi al concedierilor pare să scadă în diverse state şi se menţin dificultăţi semnificative în domeniul infrastructurii, cum ar fi încălzirea locuinţelor şi accesul la servicii de telecomunicaţii în regiunile mai sărace, avertizează BERD.

Previziuni pentru anul următor

Până în 2040, creşterea forţei de muncă ar urma să depăşească creşterea populaţiei în doar 20% din pieţele emergente globale, iar statele BERD, cum ar fi Turcia, s-ar putea confrunta cu un avans al ratei de dependenţă de vârsta înaintată (procentul dintre numărul persoanelor de 65 de ani şi peste - vârsta la care ele sunt în general inactive din punct de vedere economic - şi numărul persoanelor cu vârsta cuprinsă între între 15 şi 64 de ani), de la aproximativ 12% în prezent la aproximativ 25% în 2040. Pe lângă aceste evoluţii, în aproape toate economiile BERD probabilitatea ca locurile de muncă să fie automatizate este mai ridicată decât media de 48% înregistrată în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), apreciază Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Conform celor mai recente prognoze publicate luna aceasta de BERD, economia României ar urma să înregistreze în 2018 o creştere de 4,2%, pentru ca anul viitor avansul economiei să se reducă la 3,6%. Comparativ cu precedentele prognoze din luna mai, BERD şi-a revizuit, în jos, estimările privind evoluţia economiei româneşti cu 0,4 puncte procentuale pentru acest an, de la 4,6% până la 4,2%, şi cu 0,6 puncte procentuale pentru anul viitor, de la 4,2% până la 3,6%.

Tensiuni comerciale globale

BERD susţine că relansarea economiei continuă în majoritatea ţărilor în care investeşte, dar persistă riscuri din cauza tensiunilor comerciale globale, a nivelul ridicat de îndatorare a companiilor şi a instabilităţii geopolitice. BERD se aşteaptă ca economiile în care investeşte să înregistreze o creştere de 3,2% în 2018 şi 2,6% în 2019, în ambele cazuri prognozele fiind revizuite în jos, ca urmare a încetinirii economiei Turciei.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. În România, BERD se numără printre investitorii instituţionali de top. Până în prezent, banca a investit aproape 8 miliarde de euro în ţară în peste 400 de proiecte. Numai în 2017 a investit 550 milioane de euro în România. Din această finanţare, peste 500 milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel