EXCLUSIV  România, creștere economică. ADEVĂRUL din spatele unui RECORD al României în Europa

România înregistra o creștere economică de 5,7% în primul trimestru din 2017, aceasta fiind cea mai mare creștere economică din UE. Tot în primele trei luni ale anului exporturile FOB au avut o creștere semnificativă. Președintele ANEIR, Mihai Ionescu, ne-a declarat că nu urmează o perioadă roz pentru țara noastră.

Exporturile de mărfuri româneşti au crescut în primul trimestru cu 11,5%, până la 15,46 miliarde euro, ritm sub cel al importurilor, evoluţie care a deteriorat deficitul comercial.

”Pe primele trei luni am avut o creștere mare de 11,5%, respectiv 13,6% în luna ianuarie, 5,3% în luna februarie și 15,9% în martie. În luna aprilie a scăzut ritmul la 1,5%. Asta înseamnă că a fost o creștere care nu reflectează dezvoltarea economică, s-a bazat pe stocuri acumulate și în luna aprilie, când bună parte din stocuri s-au epuizat, inclusiv cele agricole nu am mai avut o asemenea creștere. Mai mult, datele pe luna mai și iunie pe care le deținem pentru exporturi extracomunitare ne indică că nu va fi o situație foarte roz. În primă decadă din luna iunie avem o scădere a exporturilor în zona extracomunitară de 36,7%. Reducere de 36,7% ceea ce ne face să credem că prognoza pe anul acesta de 7,3% de creștere a exporturilor nu este sustenabilă din punctul nostru de vedere după măsurile care sunt acum în funcțiune pentru sprijinirea exporturilor.”, ne-a dezvăluit președintele ANEIR Mihai Ionescu.

În urma acestei evoluţii, deficitul comercial al României a fost în primul trimestru de 2,3 miliarde euro, în creştere cu 18,5% faţă de nivelul înregistrat în primele trei luni ale anului trecut. 

Președintele ANEIR consideră că recentele întâmplări care au loc pe scena politică și care sunt în desfășurare nu afectează exporturile, ci doar cursul de schimb.

”În afara cursului de schimb care este mai sensibil la stări emoționale și am avut o singură zi de devalorizare a monedei naționale, în rest cursul de schimb s-a comportat normal, într-o marjă de variație cu care ne-am obișnuit.”, ne-a mai spus acesta.

Efectul devalorizării monedei naționale asupra exporturilor

”Devalorizarea monedei naționale sprijină exportatorii, dar nu ne dorim creștere artificială ale cursului pe emoții, fiindcă se desumflă imediat aceste bule de creștere și afectează comportamentul exportatorilor.”, ne-a explicat președintele ANEIR.

Mihai Ionescu consideră că nu putem vorbi de o aterizare forțată a economiei românești însă este posibil ca ”acest avânt, aceste recorduri europene pe care le-am înregistrat atât la PIB cât și la export și la alți indicatori să nu reziste în perioada următoare și să avem ritmuri mai modeste de creștere.”

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel