Relaţia Dragnea-Ponta, precedentul Blaga-Băsescu şi viitorul PSD

Urmărind declarațiile atente și amabile ale lui Liviu Dragnea legate de Victor Ponta, se poate spune că Liviu Dragnea dă primul test de lidership la conducerea PSD. Un conflict vizibil între Liviu Dragnea și Victor Ponta ar produce doar confuzie la nivelul electoratului PSD și costuri electorale pentru partid.


Din punct de vedere al impactului asupra electoratului de partid, tensiunea dintre Liviu Dragnea și Victor Ponta este similară tensiunii dintre Vasile Blaga și Traian Băsescu.  Este conflictul dintre liderul care are susținerea activului de partid versus liderul cu acces la întreg bazinul electoral al PSD. Relaţia dintre cele două cercuri de suporteri: bazinul electoral și nucleul dur este directă, de incluziune. Electoratul reprezintă cercul larg al susţinerii publice pentru partid, iar activiştii reprezintă nucleul acestui cerc.  Orice conflict ar pune electoratul PSD în conflict cu sine, producând scăderea electorală a PSD. 

Discuţiile despre asemănarea dintre Liviu Dragnea şi Vasile Blaga sunt mai mult speculaţii: cei doi au personalităţi, perspective şi tipuri de acţiune destul de diferite. Singurul aspect unde asemănarea funcţionează într-adevăr, este în ceea ce privește legătura puternică ca politicieni, cu activiştii partidelor, cu nucleul dur electoral.

Liviu Dragnea nu are - deocamdată -  o plajă largă de favorabilitate electorală. El se adresează direct și intens spre nucleul dur pesedist. Pe de altă parte, Victor Ponta deși a scăzut ca favorabilitate (momentan, chiar sub partid) este încă, printre foarte puținii lideri pe care PSD i-a construit în timp și care pot accesa întreg bazinul electoral pesedist. Pentru cercul larg al electoratului PSD - acum, în jur de 35% - Victor Ponta este încă o figură emblematică. Și va continua să fie, cât va mai fi premier.

Conflictul dintre Vasile Blaga și Traian Băsescu a erodat PDL, chiar înainte ca ruptura lui Traian Băsescu să fie consființită. Dar, chiar şi înainte ca Traian Băsescu să se rupă de PDL, Vasile Blaga avea grijă să nu ostilizeze electoratul PDL prin poziții fățişe în contra lui Traian Băsescu care avea încă susținere la întreg bazinul democrat-liberal, de la acel moment.  

Liviu Dragnea și Victor Ponta sunt obligați, acum, să fie prieteni. Altfel va avea de suferit PSD. Un exemplu: presiunea puternică pe care PSD a pus-o pe PNL şi Klaus Iohannis pentru respingerea Codului Fiscal, a încetat când Liviu Dragnea și Victor Ponta se luptau pentru conducerea interimară a PSD.

Relaţia unui bazin electoral cu partidul pe care îl susţine este profund stabilă şi clădită în timp, asta fiind cu atât mai mult valabil pentru un electorat conservator ca cel al PSD.  

Pentru ca PSD să rămână la 35% are nevoie să arate electoratului său: unitate în partid şi putere în afara partidului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel