Rămăşiţele fosilizate ale unui papagal uriaş, care măsura aproape un metru, descoperite în Noua Zeelandă

Rămăşitele fosilizate ale unui papagal uriaş care măsura aproape un metru, cântărea până la 7 kilograme şi trăia în urmă cu 19 milioane de ani, au fost descoperite în Noua Zeelandă, informează unui studiu publicat în ultimul număr al jurnalului Biology Letters de către o echipă internaţională de paleontologi, care a botezat creatura "Hercules".

Oamenii de ştiinţă s-au bazat pe studiul oaselor unei gheare, descoperite în 2008. La vremea respectivă, nimeni nu ştia cum să încadreze această descoperire, astfel că ea a rămas timp de 11 ani pe un raft înainte ca oamenii de ştiinţă să îi acorde din nou atenţie anul acesta, scrie AFP miercuri.

"Ideea că ar putea fi vorba despre un papagal uriaş nu ne-a venit", a declarat pentru AFP Paul Scofield, specialist la Muzeul din Cantebury. "Ne-am gândit la un soi de vultur, până când ne-am uitat din nou la fosilă", a precizat el.

Papagalul a fost numit "Heracles inexpectatus", cu referire la dimensiunile sale, dar şi la natura neaşteptată a descoperirii acestuia.

"Hercules" avea, fără îndoială, un cioc imens care putea sfâşia tot ce îşi dorea şi se putea hrăni şi cu altceva decât se pot hrăni în mod obişnuit papagalii, poate chiar şi cu alţi papagali", a declarat Mike Archer, de la Centrul de cercetări paleontologice al Universităţii din New South Wales.

Pasărea avea aproximativ de două ori dimensiunea unui kakapo, o specie pe cale de dispariţie, până acum cel mai mare papagal cunoscut.

Rămăşiţele fosilizate ale papagalului uriaş au fost descoperite în apropiere de St Bathans, în centrul Insulei de Sud a Noii Zeelande, o zonă bogată în fosilele din Miocen, perioadă care a început acum circa 23 de milioane de ani şi s-a terminat în urmă cu 5 milioane de ani.

Noua Zeelandă este cunoscută pentru păsările sale care nu zboară, de dimensiuni impresionante, cum a fost moa (Dinornis), o pasăre dispărută la sfârşitul secolului al XVIII-lea, a cărei înălţime putea ajunge la 3,6 metri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel