Rafila, avertisment despre mănuşile de protecţie: Nu mai suntem precauţi când le purtăm

Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a anunţat unde ar trebui purtate mănuşile de protecţie, dar a avertizat şi asupra folosirii eşarfelor, batistelor şi fularelor în loc de mască. 

„Purtatul mănușilor nu îl recomand decât în unități sanitare. În momentul în care ne-am pus mănuși nu mai suntem precauți. E posibil că virusul să fi circulat în China mai devreme cu o luna decât a fost declarat de către autorități. În SUA au foarte multe cazuri noi, ei au făcut 2 milioane de teste până acum, au o rată de pozitivitate de 15%. Și noi în România avem tot 15%. Peste tot s-a vehiculat că ar fi vorba de o armă biologică. Din ceea ce am citit eu, se exclude această posibilitate pentru că tipul de mutații găsite la acest virus nu sunt de natură să trezească suspiciuni, nu este un virus perfect. Eu zic că sunt șanse să se reducă transmiterea cu venirea căldurii. Există o corelație între fiecare grad de temperatura. Probabil că o temperatura medie se va corela și cu încetinirea într-un procent apreciabil. În iarnă vom avea iar probleme. Nu știu dacă o să ne mai permitem să intrăm în izolare. Dacă o să o mai lungim așa mult consecințele economice sunt clare. Danezii au cam același număr de cazuri și decese ca și noi. Populația daneză are obișnuința respectării regulilor. Trebuie să ajungem și noi la obișnuință asta. Trebuie să ne pregătim să luăm măsuri în funcție de evoluția pandemiei", a spus Rafila, conform Mediafax.

Batistele şi fularele, o greşeală

Microbiologul a punctat faptul că i se pare o greșeală să se recomande batiste sau fulare drept protecție împotriva COVID-19.

„Se poartă masca când suntem răciți și ne deplasăm. Restul populației poate să poarte o mască în funcție de disponibilitate. Este recomandată cea chirurgicală și a doua una din material de bumbac. Mi se pare o greșeală să se recomande batisate sau fulare care nu protejează în niciun fel", a subliniat Rafila, la „Marius Tucă Show".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel