Prețul carburanților a crescut, în ultimele 24 de ore, la OMV Petrom, deși s-au dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.
”Pret motorina”, ”Pret motorina petrom”, ”Pret benzina”, ”Preturi carburanti” - acestea au fost căutările de top pe Google, în ultimele 24 de ieri. În dimineața zilei de 9 martie 2022, totul părea normal, evident, mai puțin prețul carburanților, care, de ceva timp, cresc nestingherit.
În dimineața zilei de 9 martie 2022, la OMV Petrom, benzina standard era 7,53 lei. Pe parcursul zilei, situația s-a precipitat, după ce oamenii au sesizat că prețurile cresc anormal de mult, în anumite zone ale țării și nu doar într-o anumită zonă a țării așa cum s-a tot încercat a fi spus. Unii o tot numesc ”zvon”, alții îi spun ”panică”. Dar poate fi mai mult de atât?
Din dimineața zilei de 9 martie 2022 până în dimineața zilei de 10 martie 2022, prețul la benzina standard (95) a crescut cu 0,46 de lei, adică cu 46 de bani, la OMV Petrom. E normal în condițiile în care barilul de petrol a scăzut miercuri cu până la 17% și în condițiile în care ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că avem rezervă, dar și că a discutat ”cu doi mari producători din România cu OMW şi Petrom şi nu se pune problema de a nu avea stocuri”? Dacă sunt stocuri, dacă barilul scade, de ce crești prețurile?
Totul a început după ce o benzinărie- MOL- a ridicat prețul, nu știm din ce motive, la 11 lei. Încrederea în instituțiile statului este prăbușită, așa cum arată toate sondajele. Oamenii s-au pregătit pentru ce ar putea fi mai rău, așa că au format cozi de sute de mașini pentru a alimenta atât mașina, cât și rezervele. Fiecare a luat cât putut de mult în ce a putut: de la bidoane de 5 litri la pungi. Primim asigurări că avem rezervă, dar nu primim asigurări în ceea ce privește prețurile, ce ar trebui monitorizate și verificate. Statul nu poate să scadă prețul carburantului cu 1 leu/litru pentru că supără Comisia Europeană, dar benzinăriile pot să crească nestingherit, cu cât vor, prețurile, pentru că, din câte se pare, nu supără pe nimeni. Dincolo de oameni, care ar trebui să se revolte în fața unei asemenea situații, există și autorități, care ar fi trebuit să iasă din prima clipă și să reacționeze, să controleze situația, să verifice, să dea asigurări că prețul nu va crește, cu atât mai mult cu cât barilul de petrol scade. Dacă factorul de referință scade, ce anume crește prețul la pompă?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu