Pisica fără gen, specimen unicat în lume. Nu-i nici femelă, nici mascul

Foto: Twitter / Animal News Network
Foto: Twitter / Animal News Network

O pisică fără stăpân i-a uimit pe veterinarii de la o organizație britanică de protecție a animalelor: este prima pisică fără organe sexuale, din cauza unei anomalii de dezvoltare.

Inițial, toată lumea a crezut că Hope, o pisică simpatică în vârstă de 15 săptămâni, este femelă atunci când a fost găsită și adusă la adăpostul pentru pisici din Warrington, dar medicii veterinari au descoperit că aceasta nu are deloc organe sexuale, relatează The Guardian Hope a fost predată la adăpost împreună cu mama ei și trei frățiori, de o familie care a explicat că nu se putea ocupa de ele.

Veterinarii au mai văzut pisici hermafrodite, având atât organe sexuale feminine, cât și masculine, deși acestea sunt foarte rare. Însă după ce au făcut o investigație amănunțită, ei au observat că Hope nu are niciun organ sexual, extern sau intern. Șefa centrului, Fiona Brockbank, crede că anomalia ar putea fi un caz de ageneză – nedezoltarea normală a unui organ – cum ea și colegii săi nu au mai întâlnit. „Există încă o posibilitate, ca un țesut ovarian ectopic să se ascundă în interior, dar credem că acest lucru este extrem de puțin probabil… E un lucru atât de rar, încât nu există un termen folosit în mod obișnuit pentru această afecțiune, dar este efectiv o ageneză a organelor sexuale”, a explicat Brockbank.

„Nu avem niciun caz precedent pe care să ne bazăm ca să știm cum o va afecta asta pe Hope în viitor, am monitorizat-o pentru a ne asigura că își poate face nevoile normal înainte de a-i căuta un nou cămin”, a mai spus specialista. Pisica asexuată a fost vaccinată și microcipată, iar un specialist a confirmat că aceasta nu va avea nevoie de îngrijire specială. Conducerea adăpostului a anunțat că așteaptă cereri de adopție pentru ea.

Creierul pisicilor a devenit tot mai mic și noi suntem de vină

O cercetare recentă a concluzionat că creierul pisicilor a devenit tot mai mic, iar domesticirea lor este de vină pentru acest fenomen. În cadrul cercetării, oamenii de știință de la University of Vienna and National Museums Scotland au comparat creierul pisicilor domestice din prezent cu cel al strămoșilor lor sălbatici, pisicile sălbatice africane (Felis lybica) și europene (Felis silvestris), pe baza măsurătorilor craniene (un indicator al mărimii creierului).

Concluzia a fost certă: creierul pisicilor domestice s-a micșorat semnificativ în ultimii 10.000 de ani, în comparație cu strămoșii lor sălbatici. Asta nu înseamnă însă că micile noatre feline sunt mai puțin inteligente decât înaintaşele lor, ci doar că anumite structuri din creier sunt oarecum subdezvoltate, ca urmare a domesticirii lor. De exemplu, s-au observat schimbări în ceea ce privește numărul celulelor crestei neurale. Aceste celule sunt direct implicate în procesarea și răspunsul la amenințări. În lipsa pericolelor, aceste celule nu s-au mai dezvoltat, creierul devenind mai mic, explică oamenii de știință într-un raport publicat de Royal Society Open Science și citat de Phys.org. Practic, s-a observat o reducere cu până la 25% a dimensiunilor craniene în comparație cu pisicile sălbatice africane și europene. Un fenomen similar s-a înregistrat și în rândul altor specii de animale, domesticite în prezent, așa cum sunt oile, câinii, iepurii și nu numai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel