Petrol Iran. UE, decizie

Petrol - Arabia Saudita
Petrol - Arabia Saudita

 Companiile petroliere europene cumpără în continuare ţiţei iranian, chiar sub ameninţarea noilor sancţiuni ale SUA, deşi unele firme se aşteaptă la scăderea achiziţiilor din cauza problemelor bancare, transmite Reuters. 

Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi retragerea ţării sale din acordul nuclear cu Iranul şi a reintrodus o serie de sancţiuni împotriva companiilor americane şi străine care au relaţii comerciale cu Iranul. Decizia americană impune companiilor străine termene foarte scurte, între trei şi şase luni, pentru a se retrage din Iran, fiindu-le totodată interzisă încheierea de noi contracte, în caz contrar fiind ameninţate cu sancţiuni din partea SUA. 

Începând din 2016, Iranul a redevenit un important exportator mondial de petrol după suspendarea sancţiunilor internaţionale ca urmare a acordului privind programul nuclear iranian, astfel că în luna aprilie 2018 Teheranul a exportat peste 2,6 milioane barili de petrol pe zi. Conform acestor date, Iranul este al treilea mare exportator de petrol din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), după Arabia Saudită şi Irak. 

Dar vineri companiile petroliere europene au confirmat că achiziţionează în continuare ţiţei iranian. Iranul extrage aproximativ 4% din ţiţeiul global şi exporturile către Europa se situează la aproximativ 450.000 barili pe (bpd). 

Nu vor să le fie afectate afacerile 

În acest moment, afacerrile noastre se desfăşoară ca de obicei. Ne conformăm strict reglementărilor internaţionale şi cele ale UE şi respectăm scrupulos orice restricţii comerciale care ar putea apărea în urma potenţialelor sancţiuni internaţionale, a declarat Marta Llorente, purtător de cuvânt al companiei petroliere spaniole Cepsa, unul din clienţii Iranului din Europa. 

Un alt cumpărător european, grupul italian Eni, a anunţat că achiziţionează lunar două milioane de barili de ţiţei, ca parte a contractelor în derulare, iar orice noi sancţiuni vor intra în vigoare în termen de şase luni. 

Analiza continuă 

Nu facem nimic, aşteptăm şi analizăm. dacă vom fi forţaţi să ne reducem achiziţiile, o vom face. Nu doar Iranul vinde ţiţei, a declarat un trader de la o rafinărie europeană. 

Majoritatea exporturilor de ţiţei iranian, aproximativ 1,8 milioane bpd, merg către Asia. 

Surse de la companiile globale de tranzacţionare se aşteaptă la o scădere iminentă a exporturilor iraniene din cauza problemelor bancare, cum ar fi disponibilitatea finanţării comerţului, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel