Peste 70% dintre români nu au încredere în noile tehnologii. Inteligenţa Artificială, roboţii şi telemunca, puse sub semnul întrebării (sondaj INSCOP)

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Românii se declară interesați să învețe mai mult despre cum funcționează noile tehnologii, însă participarea la activități de învățare pe tot parcursul vieții e mai degrabă scăzută.

Atitudinea față de utilizarea roboților industriali, a inteligenței artificiale sau utilizarea de interfețe creier-mașină este împărțită, arată un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group. Astfel, 71,9% dintre români declară că ar fi interesați să învețe mai multe despre cum funcționează noile tehnologii, în timp ce 27,6% nu ar fi interesați. Persoanele de peste 60 de ani și cele care nu au cont pe rețelele sociale manifestă un dezinteres semnificativ mai ridicat decât alte categorii față de posibilitatea a învăța mai multe despre cum funcționează noile tehnologii. Totodată, 17% dintre români au participat în ultimele 12 luni la cursuri de pregătire plătite sau furnizate de angajator pentru a-și îmbunătăți aptitudinile, în timp ce 81,1% spun că nu au urmat astfel de cursuri. 1,9% nu știu sau nu răspund. 19,1% dintre respondenți au declarat că au urmat cursuri de pregătire plătite din bugetul propriu, iar 80,5% au spus că nu au plătit pentru astfel de cursuri. Peste un sfert (27,5%) din numărul persoanelor chestionate au beneficiat de pregătire la locul de muncă (sub îndrumarea unor colegi, supervizori) în ultimele 12 luni. 70,5% au răspuns negativ, iar 2% nu știu sau nu răspund.

Inteligența Artificială, subiect controversat

19,5% dintre respondenți resping total afirmația „Inteligența artificială și automatizarea vor crea mai multe locuri de muncă decât vor elimina”. Ponderea persoanelor care sunt de acord cu această afirmație este de 33,8%, indicând un nivel scăzut de răspunsuri favorabile. 38,3% dintre participanții la sondaj au o părere bună despre utilizarea inteligentei artificiale în tot mai multe domenii de activitate. 41,5% au o părere nici bună/nici proastă, iar 18,4% au o părere proastă.

Ce cred românii despre roboţi

43% dintre români au o părere bună despre utilizarea roboților pentru a simplifica sarcinile oamenilor la locul de muncă, 27,7% au o părere nici bună/nici proastă, iar 28,2% – o părere proastă.

Munca la distanță, o problemă complicată

47,7% dintre subiecți ar fi dispuși să lucreze de la distanță prin intermediul aplicațiilor online de comunicare, în timp ce 47,1% nu ar fi. 5% nu știu sau nu pot aprecia. Cei care ar fi dispuși să lucreze la distanță prin telemuncă sunt mai ales tinerii până în 29 de ani și persoanele cu studii superioare.

Românii folosesc în proporţie de 68% un smartphone pentru a se conecta la Internet, acesta fiind al doilea cel mai utilizat dispozitiv după laptop. În ciuda popularităţii dispozitivelor mobile, românii nu sunt siguri dacă să aibă încredere să îşi împărtăşească datele personale cu ajutorul dispozitivelor mobile. Astfel, doar 53% au mai degrabă încredere şi 47% sunt reticenţi sau evită complet să îşi împărtăşească datele personale. Educaţia (73%), turismul (70%) şi administraţia publică (67%) au fost identificate de către români ca fiind cele mai importante domenii în care tehnologia si conexiunea la Internet ar putea fi benefică. În viziunea românilor, tehnologia ar putea avea un impact pozitiv semnificativ şi asupra serviciilor de sănătate prin accesul online la fişa pacientului (59%), o mai bună organizare a instituţiilor medicale (50%), dar şi prin monitorizarea de la distanţă a sănătăţii pacienţilor (41%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel