Pedeapsă cu închisoarea pentru divulgarea de informații din dosare penale

Guvernul a acordat, miercuri, un aviz favorabil pentru proiectul de lege care prevede că dezvăluirea de informații din dosarele penale să fie pedepsită cu închisoarea, de la șase luni până la cinci ani. Avizul Guvernului vine în contextul în care în ultima perioadă au apărut tot mai multe stenograme în dosare sensibile. 

Modificarea Codului Penal, inițiată de senatorul social-democrat Șerban Nicolae, prin care dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public dintr-o cauză aflată în curs de cercetare se pedepseşte cu închisoarea, a trecut tacit de Senat, iar avizul acordat, astăzi, de Executiv este unul consultativ. Pentru a intra în vigoare, trebuie să treacă și de Camera Deputaților, unde se află în acest moment.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, susţinea, la începutul lunii octombrie, că nu crede că intenţia parlamentarului a fost aceea de a pedepsi jurnaliştii, potrivit Mediafax.

"Nu cred că intenţia senatorului era de a pedepsi jurnaliştii, ci de a găsi o formulă de prevenire a scurgerilor de informaţii de la instanţe. Cred că e nevoie de o dezbatere pe acest articol la Camera Deputaţilor, care să lămurească dacă ar trebui modificat sau eliminat. A avea o procedură de adoptare tacită nu întotdeauna este în favoarea bunelor intenţii, dar dezbaterea ne va face să înţelegem mai bine dacă articolul respectiv este armonizat sau nu cu ansamblul Codului. Sper ca la Camera Deputaţilor să lămurim toate aceste lucruri şi să decidem dacă este nevoie de acest articol, dacă viaţa o cere", declara Robert Cazanciuc.

Citește și: STENOGRAME NIRO. DNA spune că Nicolae Dumitru a încercat să-și înstrăineze bunurile

Propunerea legislativă a senatorului Şerban Nicolae modifică Legea nr. 266/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reformulării dispoziţiilor articolelor 276 şi 277, prin care se incriminează presiunile asupra justiţiei şi respectiv compromiterea intereselor justiţiei.

Potrivit propunerii legislative, articolul 276 din Codul penal se modifică, astfel că declaraţia publică cu caracter nereal, făcută cu intenţie, la adresa unui judecător, al unui complet de judecată sau unui organ de urmărire penală, făcută cu scop de intimidare a acestora, de oricare dintre părţi, direct sau prin reprezentanţi autorizaţi, în legătură cu instrumentarea unei proceduri judiciare aflată în curs de desfăşurare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă. În plus, articolul 277 se modifică, astfel că divulgarea, fără drept, de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se obţină sau să se administreze o probă, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea, în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy