Urmărește emisiunea live


O nouă RECESIUNE. Îngrijorări la nivel mondial: Dinamică neobișnuită

recesiune
recesiune

Piețele financiare au emis miercuri o alertă cu privire la perspectivele economice pentru Regatul Unit și Statele Unite.

Este vorba despre indicatorul care, în jargonul financiar, este cunoscut sub numele de „curba randamentului inversat". Curba de randament se inversează, ceea ce înseamna că investitorii cresc cererea pentru obligațiuni cu maturități mai lungi din cauza îngrijorărilor cu privire la situațiile imediate, în defavoarea maturităților scurte.

Această dinamică este neobișnuită și apare, de obicei, înainte de recesiune sau cel puțin înaintea unei încetiniri semnificative a creșterii economice. În SUA, acest grafic nu a mai fost inversat din 2007, cu un an înaintea marii crize globale.

Miercuri, principalii indici bursieri de pe Wall Street s-au declanșat în fața știrilor despre ”investițiile” curbei, ceea ce a alimentat îngrijorarea investitorilor cu privire la o posibilă recesiune. Indicile Dow Jones a scăzut cu 800 de puncte (3,05%), S&P 500 a scăzut cu 2,93%, iar Nasdaq a scăzut cu 3,02%.

Între timp, în Europa, London FTSE 100 a scăzut cu 1,4%, Dax-ul german a pierdut 2,2%, iar francezul Cac 40 a scăzut cu 2,1%.

Perioadele cu o curbă a randamentului inversat, urmate de încetinirile economice și aproape întotdeauna de o recesiune

Potrivit economiștilor de la Rezerva Federală din SUA, „perioadele cu o curbă a randamentului inversat sunt urmate în mod fiabil de încetinirile economice și aproape întotdeauna de o recesiune". Cu toate acestea, timpul care trece între inversarea curbei și începutul unei recesiuni nu este uniform.

În Regatul Unit, o problemă specifică (care poate contribui la inversarea curbei) este preocuparea multor companii și investitori cu privire la posibilitatea unui Brexit fără acord. Această țară tocmai a închis un trimestru din activitatea economică în scădere, astfel încât ideea unei recesiuni iminente nu este în totalitate arbitrară. De asemenea, Germania a închis un trimestru de încetinire economică, potrivit celor mai recente cifre, astfel încât ar putea exista o recesiune și în această țară. Curba de randament a Guvernului german nu este inversată. Dar randamentele obligațiunilor guvernamentale sunt sub zero, ceea ce este un semn clar al unei perspective economice slabe, pentru prima oară în istorie, scrie BBC Mundo.

Oamenii îşi încredinţează banii guvernului, în loc să îi cheltuiască, cu promisiunea de a primi o dobândă. În prezent, guvernele sunt plătite pentru a împrumuta bani, oamenii fiind tot mai disperaţi să îşi pună averile la adăpost.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel