Nova Roşie Luminoasă, descoperită la Observatorul Astronomic din Bârlad

Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan" din Bârlad, județul Vaslui, a devenit primul observator astronomic din România care a descoperit o novă roşie luminoasă într-o altă galaxie.

În data de 10 februarie 2015, muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară a descoperit cu ajutorul telescopului principal al Observatorului Astronomic o novă roşie luminoasă într-o galaxie apropiată: Messier 101 (Pinwheel Galaxy), situată la aproximativ 21 milioane de ani lumină, pe teritoriul constelaţiei Ursa Mare, scrie ziarul Puterea.

Acest tip de nove sunt foarte rare şi din acest motiv nu sunt înţelese foarte bine de către oamenii de ştiinţă. Din câte se ştie până acum, nova roşie luminoasă este o explozie stelară cauzată de fuziunea a două stele din secvenţa principală. Este caracterizată printr-o culoare roşie distinctă. Nova roşie luminoasă nu trebuie confundată cu nova standard, ce se caracterizează prin explozii care au loc pe suprafaţa unor stele pitice albe.

CITEȘTE ȘI: Soarele nu e galben. 5 mituri spulberate despre spațiu

Pe 10 februarie 2015, reprezentanţii Observatorului au raportat la Biroul Central de Telegrame Astronomice (CBAT), o posibilă supernovă cu magnitudinea 16.5 în galaxia M 101.

Pe 13 februarie 2015, astronomul neozeelandez Stu Parker a utilizat un telescop din Spania şi a confirmat că într-adevăr există un nou obiect în galaxia M 101. Ulterior s-a constatat că noua descoperire nu este o supernovă, şi o perioadă de timp natura acestui obiect a fost incertă.

Tocmai pe 11 martie a.c. a fost publicată o nouă telegramă astronomică, în care se confirmă spectografic că noul obiectul este de fapt o novă roşie luminoasă (luminos red nova/LRN).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel