Nord Stream 2. Austria răspunde pozitiv proiectului

Gaze naturale
Gaze naturale

 Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat, miercuri, că ţara sa sprijină proiectul Nord Stream 2, o conductă submarină care ar urma să transporte gaze naturale între Rusia şi Germania, informează Reuters. 

"Pentru Austria, acesta este un proiect pozitiv", a declarat Kurz, după o întâlnire cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la Moscova. 

Rusia livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente, astfel încât capacitatea sa de transport ar urma să se dubleze până la 110 miliarde de metri cubi pe an. 

Lovitură pentru Ucraina ? 

La rândul său, Vladimir Putin a subliniat că proiecte precum Nord Stream 2 contribuie la diversificarea surselor de aprovizionare şi nu reprezintă o alternativă la tranzitul gazelor naturale prin Ucraina. 

"Acesta este un proiect pur economic. Participanţii calculează profiturile şi pierderile de pe urma implementării sale şi decid dacă este fezabil. Dacă Ucraina prezintă argumente economice pentru utilizarea sistemului său de transport a gazelor naturale, nu avem nimic împotriva continuării cooperării cu Ucraina", a spus Vladimir Putin. 

Proiectul Nord Stream 2, ale cărui costuri sunt estimate la 9,5 miliarde euro, va duce la creşterea livrărilor de gaze naturale din Rusia direct în Germania. Însă, statele membre UE din Europa de Est, Polonia şi statele baltice, susţin că proiectul Nord Stream 2 ar creşte dependenţa UE de gigantul rus de export de gaze Gazprom, care deja asigură aproximativ o treime din importul de gaze din blocul comunitar. 

Rex Tillerson susține că proiectul Nord Stream 2, o conductă de gaze din Rusia în Germania, reprezintă o ameninţare pentru securitatea energetică a Europei, informează Reuters.

Sancțiuni pentru Rusia 

În 2014, SUA şi UE au impus sancţiuni economice şi financiare Rusiei, pentru rolul său în criza din Ucraina. Restricţiile au vizat persoanele fizice din Rusia, precum şi sectorul energiei şi cel bancar, limitând accesul acestora la finanţarea globală. 

În schimb, Gazprom a anunţat că proiectul Nord Stream 2 va continua indiferent de sancţiunile occidentale. Grupul rus va furniza jumătate din finanţarea necesară pentru proiectul în valoare de 9,5 miliarde de euro vizând construirea gazoductului Nord Stream 2, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel